webinfo

A+ A A-

Članci

Protestna šetnja LSV u Beogradu: Pravda za Vojvodinu!

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Setnja_LSV.jpgU saopštenju OO LSV Bečej se navodi da su članice i članovi Opštinske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej učestvovali su u ponedeljak, 11. 01.2016. godine, u protestnoj šetnji kako bi iskazali protest zbog smanjenja budžeta Vojvodine i neispunjavanja Ustavne obaveze Republike da izdvaja 7 procenata budžeta za Vojvodinu. Nakon protestne šetnje, delegacija LSV je predala Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o Budžetu Republike Srbije.


- Budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine je godinama unazad bio manji od Ustavom garantovanog udela u republičkom budžetu i mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine smo na to ukazivali svaki put. Vojvodina je zakinuta za oko 1,9 milijardi evra za poslednjih deset godina, a budžet za 2016. godinu je najmanji u poslednjih pet godina.

Ukupna sredstva kojima će Vojvodina realno raspolagati su dva posto budžeta Republike. Uprkos ovoj činjenici, objašnjavaju iz LSV , republička vlast predstavlja da AP Vojvodina ove godine dobija 8,39 procenata budžeta, što je izvrtanje činjenica.

- Ove godine su u pokrajinski budžet uračunata i ona sredstva koja kroz taj budžet ni ne prolaze, kao što su osam milijardi dinara koje idu direktno lokalnim samoupravama, zatim devet milijardi namenjenih kapitalnim objektima koje utvrđuje Republika Srbija, a koji će se sprovoditi na teritoriji APV, kao i pet milijardi koje se ulažu u poljoprivredu, a koje idu direktno korisnicima, te jedna milijarda dinara namenjena javnom servisu – objašnjavaju iz LSV.

Sa ovakvim budžetom, ali i ranije ukinutim nadležnostima nastavlja se unižavanje Vojvodine i gušenje njene autonomije, i poručuju da će se LSV kao i do sad tome odlučno suprotstaviti.

- Smatramo da odnos republike prema pokrajini mora da se promeni, a prvi korak je rešavanje pitanja finansiranja AP Vojvodine što je preduslov da pokrajina nesmetano sprovodi svoje nadležnosti. Mi ne tražimo ništa što nismo zaradili, jer građani i građanke Vojvodine plaćanjem poreza i drugim vidovima u republičku kasu donose oko 40% budžeta – ističu u LSV.

Najveću štetu ovakvih političkih odluka trpe građanke i građani.

- LSV je na ovaj način još jednom pokazala da je relevantan politički akter koji neće dozvolilti da Vojvodina i lokalne samouprave u Vojvodini budu taoci političkih igara, jer je nama na prvom mestu kvalitet života građanki i građana Vojvodine i opštine Bečej – zaključuju u LSV dodajući da se borba LSV nastavlja.

izvor: OO LSV Bečej

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković