webinfo

A+ A A-

Članci

LIČNI PRATIOCI ZA PREKO 16 DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Ugovori_Pratioci_Becej.jpgU četvrtak 21. januara su potpisani ugovori između opštine Bečej i ličnih pratilaca dece sa posebnim potrebama."Počev od septembra 2015. godine, po prvi put su deca sa smetnjama u razvoju dobila lične pratioce i na taj način postala deo obrazovnog sistema", istakla je Tatjana Avramov, članica Opštinskog veća i dodala da je opština Bečej rešila da i u ovoj školskoj godini nastavi sa ovom praksom.

Angažovano je deset ljudi koji će raditi sa šesnaestoro - u najavi i više dece, uzrasta od 5 do 17 godina , za oblasti: oblačenje, hranjenje, kretanje, uključivanje u van-nastavne aktivnosti. Za potrebe naknade rada ličnih pratilaca, opština je izdvojila oko 2 miliona dinara.

"Mi smo ovde nastupili kao savetodavci i određivali da li detetu zaista treba lični pratioc. To su deca, koja su slepa, sa cerebralnom paralizom i koja su asocijalna", izjavila je predsednica Interresorne komisije Margarita Berček i dodala da će se ove godine primeniti stečena iskustva što će u velikoj meri doprineti još boljem kvalitetu realizacije projekta.

Predsednik opštine Bečej, Vuk Radojević je iskazao zadovoljstvo ovom "merom", uveren da će se praksa nastaviti i u buduće. "U decembru 2015. godine, gotovo svi pratioci su, iako je izostala naknada za rad, ostali uz decu. Hvala im na tome! U planu je da od sledeće školske godine nađemo sredstva za ove mere i time omogućimo njihov nesmetan rad", zaključio je Radojević.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković