webinfo

A+ A A-

Članci

KOMEMORACIJA STRADALIM U RACIJI 1942. GODINE

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Komemoeacija2016_2.JPGU sredu 27. januara u opštini Bečej obeležen je Međunarodni dan žrtava holokausta, sećanje na stravičan zločin okupatorskih vlasti u Drugom svetskom ratu.Program je počeo ispred Predškolske ustanove "Labud Pejović" na mestu nekadašnje sinagoge, a komemoracija žrtvama Velike racije 26. 27. i 28. januara 1942. godine upriličena je kod spomen obeležja kraj Tise. Narodna biblioteka je prikazivanjem amatersko-dokumentarnog filma "Nasleđe jevrejske zajednice u Bečeju", nakon komemoracije, obeležila 74.godišnjicu sećanja na nevine žrtve Drugog svetskog rata i Racije u Bečeju 1942. godine.

Komemoraciji kraj Tise, pored velikog broja građana opštine Bečej, prisustvovali su i predstavnci ambasade Mađarske i

Racija je sprovedena u Čurugu, Žablju, Mošorinu, Temerinu, Gardinovcima, Šajkašu, Srbobranu,Titelu, Novom Sadu, da bi se završila 27. januara 1942. godine u Bečeju.U akciji su učestvovali fašistička vojska, Odbor za raciju i žandarmerijski islednici koji su u hotelu „Milo” vodili istragu nad članovima narodnooslobodilačkog pokreta. Građani koji su bili privedeni i legitimisani upućivani su u hotel „Central”, gde su vršene pripreme za masovni pokolj. Masakr je započeo 26. januara da bi vrhunac dostigao 27.januara. Tih dana bila je velika hladnoća. Temperatura se spuštala i do minus 25 stepeni. Nedužni građani Bečeja, Srbi, Jevreji i Romi, su skidali do gole kože i tako gole ih utovarali u kamione i prebacivali do prevodnice, gde su ih ubijali i u zamrznutu Tisu bacali. U pokolju je stradalo preko 200 Bečejaca (broj žrtava se po nekim podacima penje i na oko 400). Ovakvu tragediju Bečej nije do tada nikada imao. Nakon toga zločinci su napravili proslavu u hotelu.

Izraela, predstavnici jevrejskih opština i Glavni rabin jevrejske zajednice, preosveštenstvo pravoslavne i rimokatoličke crkve, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Skupštine AP Vojvodine i svakako predstavnici boračkih Udruženja i lokalna samouprava.

Skup na Tisi je počeo intoniranjem državne himne „Bože pravde“, a potom su pročitana imena žrtava stradalih tokom racije 1942. godine i imena deportovanih u koncentracione logore 1944. godine. Minutom ćutanja odata je pošta nevinim žrtvama. Prisutnima su se obratili predsednik opštine Vuk Radojević, predstavnik izraelske ambasade Itaj Milner, uz zajedničku poruku da se ovaj zločin ne sme zaboraviti kako se nikada, više ne bi ponovio“.
Nakon opela koje su održali pravoslavni i katolički sveštenici, kao i glavni Rabin, prisutni su položili vence na spomenik stradalih, kao i u samu Tisu.

 

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković