webinfo

A+ A A-

Članci

OO LSV Bečej: Fašizmu nije mesto u našem društvu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_Logo_LSV6.jpgPovodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, Opštinska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej poručuje da je neophodno odati počast svim nevinim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, ali i suzbiti svaku savremenu pojavu koja ima obeležje fašizma.Tokom Velike racije u Bečeju, kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu je, u crnom vihoru Drugog svetskog rata samo u poslednjoj akciji hortijevaca tokom januara 1942. Godine, ubijeno i u ledenu vodu bačeno oko 200 Jevreja, Roma, Mađara i Srba.

Tada su naše sugrađanke i sugrađani, oko 200 njih, osuđeni na smrt samo zbog imena i prezimena. Ta vremena su, svakako, najcrnji dani u istoriji našega grada.
Žrtava najcrnje ideologije modernoga sveta se ne smemo prisećati samo jednom ili dva puta godišnje, one treba svakodnevno da nas podsećaju na potrebu aktivne antifašističke borbe.

Nažalost, svesni smo da je i danas prisutan duh mržnje i fašizma. Ekstremističke grupe neonacista i klerofašista koje deluju protivno Ustavu i nesmetano šire svoje ideje mržnje, trebalo je procesuirati po službenoj dužnosti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je neophodno negovanje kulture sećanja kako se ovakve strahote nikada ne bi ponovile. Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje reakciju države na svaki pojavni oblik ekstremizma, na svaki govor mržnje, na svaki grafit mržnje, na svaki istup mržnje.

Samo tako će se ideje mržnje poraziti!Opštinski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bečej

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković