webinfo

A+ A A-

Članci

Izložba - AMERIKA, mladi srpski akademski slikari Americi

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Amerika_izlozba.jpgU sredu 17. februara 2016. godine, u Galeriji "Krug" bečejskog Gradskog pozorišta u 18.00 sati, upriličiće se izložba "Amerika".Pre tri godine Miloš Mandić, osnivač i urednik Likovne kolonije "Kolut Mandić" realizovao je ideju grupne izložbe pod nazivom "Srpski slikari Americi". Oko tog projekta okupilo se tada dvadeset i pet savremenih srpskih slikara različitih poetičkih i tehničkih opredelenja, koji su autonomno, svaki iz svog ugla, imaginirali vlastiti doživljaj velike teme poznate pod imenom Amerika (...)
I evo, posle samo tri godine nastavlja se sa širenjem i produbljavanjem iste tematske ideje, s tim što su ovoga puta za njeno ostvarenje pozvani odabrani mladi srpski akademski slikari. Njima je prepušteno da slobodno izraze govor svojih inspiracija u složenom polju raznovrsnosti i ponuda sa liste ekskluziviteta, koji Amerika sa svojih pedeset država i jednim federalnim okrugom, uživa u modernom svetu kao ekonomska, vojna i politička velesila. Slikarima je dakle ostavljeno da po ličnom izboru, pa čak i metaforički "ispričaju" svoja viđenja, strasti i doživljaje američke stvarnosti od pulsacija magične fascinacije Američkog sna, Gugenhajmovog muzeja umetnosti, Deklaracije nezavisnosti, Kanjona Kolorado i Bele kuće, do Velike ravnice između reke Misisipi i Stenovitih planina, Nijagarinih vodopada do oblakodera Menhetna i šezdeset dva okruga grada Njujorka.

Zoran M. Mandić, deo teksta iz kataloga izložbe


(ilustracija: Crveni ambar 50x70, Ana Marković, Niš)

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković