webinfo

A+ A A-

Članci

OSNIVANJE LOKALNE AKCIONE GRUPE

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_RRA_Becej_2016.jpgU saradnji opštine Bečej i regionalne razvojne agencije Bačka osnovaće se Lokalna akciona grupa (LAG).

 Projekat su predstavili Srđan Vezmar, direktor RRA Bačka, Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej, Dalibor Kekić, član Opštinskog veća za investicije i razvoj i ujedno koordinator aktivnosti, Ivana Pajić, koordinator projekta i Dina Bajramović, pravnica.
        
Kako je istakao Srđan Vezmar, direktor RRA Bačka, u narednom periodu će se uspostaviti osam akcionih lokalnih partnerstva u Bačkoj, radi korišćenja sredstava iz IPARD fondova, namenjenih ruralnom razvoju.

Predsednik najveće potiske opštine, Vuk Radojević je izjavio da opština Bečej uviđa značaj formiranjA Lokalnih akcionih grupa te da je u pitanju partnerstvo privatnog, javnog i nevladinog sektora. "LAG nema pravni status, zato ne može imati vlastita novčana sredstva i zapošljavati osobe, a sastoji se od predstavnika poslovnih udruženja, zainteresovanih privrednka, predstavnika opštinske uprave i predstavnika nevladinih organizacija. Lokalne akcione grupe predstavljaju forume uspostavljanja javnog i privatnog partnerstva radi planiranja i podrške implementaciji projekata u ruralnim oblastima koji doprinose socijalno-ekonomskom održivom lokalnom razvoju. Bečej je dominantno, pretežno poljoprivredna opština gde preovlađuju poljoprivredne aktivnosti i delatnosti, tako da je ovo od velikog značaja i interesa", zaključio je Radojević.
 
Svrha osnivanja Lokalnih akcionih grupa jeste planiranje onoga što je potrebno uraditi, preduzimanje konkretnih aktivnosti, utvrđivanje uspešnosti istih aktivnosti i svakako, njihova nadogradnja i integrisanje u lokalne, privatne, javne i nevladine organizacije kako bi kvalitetnije rešavale stvarne probleme lokalnog stavnovništva.
Projekat predviđa i izradu lokalnih strategija ruralnog razvoja za svaku od opština koje su u okviru RRA Bačka po "Lider" metodologiji, odnosno aktivno učešće Lokalnih akcionih grupa u definisanju i izradi pomenutih strategija.
 
U zemljama Evropske unije, Lokalna akciona grupa je prepoznata kao veoma važna karika u domenu ruralnog razvoja i seoskih, naseljenih mesta.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković