webinfo

A+ A A-

Članci

Ministarstvo zove mladiće: Evidentirajte se

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Vojska.jpgGrađani Republike Srbije na osnovu člana 47. Zakona o odbrani imaju pravo i dužnost da izvršavaju vojnu, radnu i materijalnu obavezu i učestvuju u civilnoj zaštiti i obučavanju za odbranu. Građani mogu biti raspoređeni i na druge dužnosti od značaja za odbranu a prema odluci nadležnih organa.Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi propisano je da vojnu obavezu u miru, vanrednom i ratnom stanju imaju svi građani koji se pripremaju i osposobljavaju za izvršavanje vojnih dužnosti i drugih zadataka odbrane.

Stupanjem na snagu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka, svim licima starijim od 18 godina ostaje obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu.

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi (član 15.) Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođenih 1998. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju.

Obavezi uvođenja u vojnu evidenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta (rođenih od 1986. do 1987. godine), koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika.

Uvođenju u vojnu evidenciju po opštem pozivu može se izvršiti u nadležnom Centru Ministarstva odbrane (CMO) za lokalnu samoupravu u Vrbasu, opštinska kancelarija Bečej, Topolski put 65, u periodu od 01.02.2016. godine do 29.02.2016. godine, radnim danom od 09,00 do 14,00 časova.

Lice koje se uvodi u vojnu evidenciju treba da pokaže ličnu kartu na uvid. Ukoliko je ne poseduje, državljanstvo Republike Srbije dokazuje izvodom iz matične knjige rođenih ili uverenjem o državljanstvu, a u inostranstvu važećom putnom ispravom.

Lica koja borave u inostranstvu dužna su da se, radi uvođenja u vojnu evidenciju, jave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Neodazivanjem opštem pozivu povlači odgovornost u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.


Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Vrbas

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković