webinfo

A+ A A-

Članci

KZM BEČEJ: DOMAĆIN SASTANKA

KZM_2016_1.jpgKancelarija za mlade Opštine Bečej domaćin je sastanka radne grupe za kreiranje modela sistematizacije KZM u okviru lokalne samouprave.

 Kako je istakao Dane Mandić, kooridnator KZM Bečej, sastanak je deo aktivnosti projekta „Asocijacija radi“ koji sprovodi Nacionalna Asocijacija kancelarija za mlade uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta. "U Bečeju od četvrtka, 11. februara, boravi deset mladih ljudi, deset lidera u omladinskoj politici. Mi ćemo svi zajedno pokušati da nađemo model koji je najefikasniji kada govorimo o inkorporiranju Kancelarija za mlade u lokalne samouprave. KZM su realna potreba svih mladih ljudi, u svim gradovima i opštinama u Republici Srbiji", istakao je Mandić.

"Tu smo da budemo podrška", naglasio je predsednik opštine Bečej, Vuk Radojević i dodao da se tu prvenstveno misli na zajedničko apliciranje i realizovanje projekata.

Vojislav Prkosovački, zamenik sekretara Nacionalne Asocijacije Kancelarija za mlade, inače Bečejac i prvi kooridnator KZM u Bečeju, je istakao da je cilj ovog sastankab_300_225_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_KZM_2016_3.jpg pronaći set mera i preporuka za opštine koje još uvek nemaju rešeno pitanje KZM.
"Nacionalna Asocijacija KZM je udruženje građana i opština koju trenutno čini 67 gradova i opština sa teritorije Republike Srbije, a kao svoj osnovni cilj ima unapređenje pravnog okvira i opštih uslova za razvoj lokalnog institucionalnog sistema omladinske politike u Republici Srbije. Asocijacija radi na razvoju i unapređenju lokalne omladinske politike kroz rad kancelarija za mlade i poboljšanju kapaciteta opština i gradova za ostvarivanje nadležnosti i pružanje usluga mladima", izjavio je Prkosovački koji je podsetio da je Bečej još 2006. godine formirao KZM.

Na sastanku učestvuje i Dejan Vuletaš, koordinator KZM Novi Bečej koji će prikazati njihov primer funkcionisanja. Podsetićemo Kancelarija za mlade je do kraja decembra 2015. godine funkcionisala kao pravno lice registrovano u privrednom sudu u Zrenjaninu. Odlukom Ministarstva ekonomije, a po rešenju Skupštine opštine Novi Bečej, KZM je ukinuta u svom tadašnjem obliku. Za sada Kancelarija radi u okviru lokalne samouprave, kao deo javne službe za pitanja mladih.

Sastanku prisustvuju predstavnici onih opština i gradova koji imaju rešeno pitanje sistematizacije kancelarije za mlade i dolaze iz opština: Novi Bečej, Prokuplje, Kuršumlija, Kraljevo, Gradska opština Palilula Beograd, Stara Pazova, Zaječar, Novi Pazar…

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković