webinfo

A+ A A-

Članci

PREDRAG PERUNIČIĆ U BEČEJU: SPORT NIJE KATEGORIJA PRIVILEGOVANIH!

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Predrag_Perunicic_april_2016.JPGDržavni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić je u četvrtak 14. aprila posetio opštinu Bečej. Peruničić je ovom prilikom govorio o novom Zakonu o sportu, a sastanku su prisustvovali predsednik opštine Bečej - Vuk Radojević i predstavnici Saveza sportova, sportskih radnika i sportista opštine Bečej.

 

Prvi čovek najveće potiske opštine, Vuk Radojević je pohvalio dobru saradnju sa Ministarstvom, naglasivši da lokalna samouprava misli i ulaže u razvoj sporta. "Zahvaljujući sportskom turizmu, broj noćenja u opštini Bečej, po ovom osnovu, se povećao četiri puta. U saradnji sa Fakultetom sporta i fizičke kulture vršili smo merenje držanja kičmenog stuba kod đaka prvaka i mogu vam reći da rezultati nisu baš pohvalni, ali će se nakon saveta i vežbi raditi kontrolno merenje, koje će nadamo se, biti bolje. Ulagali smo u sportske rekvizite. Angažovali smo mlade Difovce - profesore bez posla, da obilaze učenike od prvih do četvrtih razreda Osnovnih škola i popularizuju sport u opštini Bečej. Podsetiću još i na trim stazu u Goranskom parku čija će realizacija uskoro da počne."

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić je, govoreći o novinama koje Zakon o sportu donosi,

Za fiskulturnu salu OŠ "Petefi Šandor" - 25 miliona dinara
Tokom radnog sastanka, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Predrag Peruničić je najavio da su Ministarstvo, Evropska Unija, odnosno IPA fondovi, prepoznali potrebe projekta opštine Bečej za opremanjem i rešenjem grejanja fiskulturne sale u OŠ "Petefi Šandor", ukupne vrednosti 25 miliona dinara.
Do novembra 2016. godine IPA fond će raspisati javnu nabavku, a očekuje se da radovi počnu februara ili marta 2017. godine.

istakao da će zdravstveni pregledi za decu od 6 do 14 godina biti besplatni, a visina članarine za maloletnike, ne može da bude veća od 10% prosečne zarade na nivou Republike Srbije i dodao da klubovi koji naplaćuju članarinu neće ostvarivati pravo na obeštećenje. On je rekao da od sada nijedna organizacija u oblasti sporta ne može da dobije više od 20% od ukupnog budžeta opredeljenog za sport.
„Ministarstvo omladine i sporta je strategiju razvoja na nacionalnom nivou donelo još pre 4 godine. Iz strategije za razvoj sporta proistekao je i novi Zakon o sportu. Rezultati su jasno pokazali da je naš strateški pristup imao pozitivnog odjeka: 30 svetskih i evropskih medalja u olimpijskim disciplinama, 621 u svim različitim uzrasnim kategorijama svakako je veliki uspeh. Ovakvi rezultati nas svrstavaju među najboljim sportskim nacijama u svetu. Kada je reč o razvoju sporta na lokalu, želim da istaknem da je važno da svaka lokalna samouprava ima svoju strategiju, sačinjenu upravo prema sopstvenim specifičnostima".
Peruničić je dodao da je ovaj zakon dobar zbog toga što reguliše uslove sportske infrastrukture a, između ostalog, obezbeđuje finansije za razvoj mlađih kategorija i štiti mlade sportiste od nepoštenih ugovora sa menadžerima, kao i da je namera Ministarstva da omogući što većem broju mladih ljudi da se bave sportom.
"Želimo mladima da obezbedimo osnovne uslove. Sport je do skoro, čini se, bio kategorija privilegovanih. Mi želimo da ga omasovimo i učinimo dostupnim, jer verujemo da su vrhunske sportske vrednosti upravo te koje će od naše dece napraviti sposobne i dobre ljude. Svi koji žele da se bave sportom treba da dobiju jednake šanse, a kasnije će na osnovu ostvarenih rezultata napredovati ili se baviti nečim drugim u životu", zaključio je državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta."

Pojedini predstavnici bečejskih sportkih klubova su izneli probleme sa kojima se suočavaju u radu, kao i nedoumice u vezi sa primenom novog Zakona o sportu, a nakon radnog dela sastanka, Predrag Peruničić je sa predsednikom opštine Bečej, Vukom Radojevićem, uručio lopte predstavnicima i sportistima rukometnog, košarkaškog, odbojkaškog i vaterpolo kluba.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković