webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Izložba 'NAIVNA UMETNOST KOVAČICE'

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Naiva_NB2016.jpgU petak, 13.maja, sa početkom u 19 časova, u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej upriličiće se izložba slika “Naivna umetnost Kovačice”.


Period organizovanog delovanja slikara naive Kovačice, poklapa se sa periodom promena tradicionalnog načina života, koji se posle 150 godina relativno brzo menja i dobija novi oblik. To je period nastanka prve seoske galerije slika u Jugoslaviji – Galerije seljaka slikara.


Prvi slikari u Kovačici kopirali su egzotične prizore iz razglednica i fotografija – zamkove, gondole, lavove...neopterećeni znanjem o likovnoj umetnosti i tehnikama. Slikali su iz zadovoljstva, hobija, platnu su pristupali čistog srca. Kasnije su se oslobodili kopiranja i počeli su slikati svakodnevni život Kovačice – radove na njivi, narodne i verske običaje, tradiciju...


Konkretno, prema brojnim izvorima, naivna umetnost u Kovačici je rođena krajem tridesetih godina. Tačnije 1939. godine za šahovskom tablom mašinbravar Martin Paluška otkrio je svoju ljubav prema slikarstvu poljoprivredniku Janu Sokolu, koji je kasnije i sam počeo da slika. Krajem četrdesetih godina pridružuje im se i Mihal Bireš a nakon rata upoznaju se sa još jednim ljubiteljem kičice – Vladimirom Bobošoom, koji ih upoznaje sa tajnama slikarskog zanata. Godine 1950 Martin Paluška i Jan Sokol prvi put izlažu po jednu svoju sliku na izložbi likovnih amatera Vojvodine u Novom Sadu i Subotici. Ubrzo zatim na čelu sa Vladimirom Bobošom osnivaju u okviru kulturno-prosvetne zajednice Pokrok, prvu likovnu sekciju u Kovačici. Do sescijske aktivnosti uključuju se dvojica najboljih slikara kovačičke naïve – Martin Jonaš i Jan Knjazovic. Godine 1952, dvanaestoro slikara prvi put zajednički izlažu svoja dela povodom 150 godišnjice osnivanja Kovačice. Navedena izložba dobila je ime Kovačički oktobar i prerasla je u veliku tradicionalnu manifestaciju Kovačice.


Kovačičkim slikarima je pomogao da prevaziđu prvu fazu kopiranja akademski slikar iz Pančeva Stojan Trumić, koji je često posećivao Kovačicu, i istaknuo je slikarima vrednosti slovačke narodne umetnosti i originalnost umetničkog izražavanja. U istoriji Kovačice nije bilo slikara koji bi bio uzor prvim slikarima naïve. Kovačička naivna umetnost i uopšte intresovanje za likovnu umetnost rodilo se direktno iz narodnoh stvaralaštva i potrebe Kovačičana da ukrašavaju svoj nameštaj, odeću i pribor.


Galerija naivne umetnosti svake godine, tradicionalno, već 63. godine, organizuje oktobarski salon slika, na kojem je do sada učešće uzelo šezdesetak slikara. Mnogi od njih su odigrali episozdnu ulogu a 39 su postali aktivni članovi Galerije naivne umetnosti. Treba pomenuti Martina Palušku, Jana Sokola, Mihala Bireša, Jana i Ondreja Venjarskog, Jana Knjazovica...i naravno najznačajnije predstavnike kovačičke Galerije naivne umetnosti Martina Jonaša i Zuzana Halupovu, po kojima je Kovačica poznata na svim meridijanima sveta.


Kovačički slikari naïve svetu su podarili na desetine hiljada slika. Najveća zbirka se nalazi upravo u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici. Pregršt slika je razasuto širom bivše Jugoslavije, još veći broj širom sveta. Ovaj fenomen uvrstio je Kovačicu među najveće centre naïve u zemlji i svetu.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković