webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Zadovoljavajući odziv davalaca krvi po novom sistemu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Davanje_krvi_maj_2016.jpgU četvrtak, 12. maja u fiskulturnoj sali OŠ “Miloje Čiplić“ održala se akcija dobrovoljnog davanja krvi.Naime, ova je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi po novom sistemu, gde se  umesto dosadašnjih 4, održava 6 akcija tokom jedne godine.

„Ovo je prva akcija, po novom rasporedu, pošto smo mi odlučili da ovu akciju u Novom Bečeju održavamo češće, da bi se krv pravilnije raspodelila, te da ne bude odjednom 150 davalaca, nego da i nama i davaocima bude komfornije u smislu davanja krvi. Sad je potrebno da se broj davalaca ustali zbog novog principa, ali će vremenom ljudi prilagoditi taj raspored akcije nekom svom ritmu. Muškarci krv mogu dati na 3, a žene na 4 meseca. Plan nam je da dobijemo 6 ravnomerno raspoređenih akcija po broju davanja. Realno, nama odjednom nije potrebno 150 doza krvi, jer krv ima rok upotrebe od 30 dana. Danas se nekako podesilo da žene daju krv, a isto tako imamo i đake, kao i ljude koji prošli put nisu mogli doći. Ja sam danas prezadovoljna odzivom“ -izjavila je Dragana Popov, načelnik Službe tranfuzije u Zrenjaninu.

Tokom današnje akcije krv je dalo 42 osobe od kojih 7 novih davalaca, a 4 osoba je zbog zdravstvenih razloga odbijeno.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković