webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Gajilište pečuraka u OŠ ’Josif Marinković’

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_PecurkeNB1.jpgUčenička zadruga OŠ „Josif Marinković“ od subote, 14.maja uvodi jednu novu proizvodnju, a to je gajilište pečuraka.Pored dva velika plastenika, gde se trenutno uzgaja paradajz, od sada će se u školskom podrumu početi gajiti i pečurke. Za tu svrhu je potpuno renoviran školski podrum koji se do sada nije koristio. Izbetoniran je, okrečen, uvedena je struja i opremljena odgovarajućim tehničkim aparatima, koji su neophodni za uzgajanje pečuraka.

„Ovaj projekat počinjemo sa partnerom „Eko-lek“ iz Zrenjanina, koji već ima iskustva u proizvodnji i razvijeno tržište. Danas potpisujemo ugovor sa pomenutom firmom, a njihove obaveze su nabavka i proizvodnja supstrata, a naša, da u ovom obnovljenom podrumskom prostoru smestimo, i pod određenim neophodnim uslovima, gajimo pečurke. Ove godine ćemo početi sa gajenjem Bukovače, pošto je ona najjednostavnija za proizvodnju, a od sledeće godine je u planu i lekovita gljiva - Šitaka“ -rekao je Vladimir Davidović, direktor škole.

U naredna tri meseca će u ovom prostoru raditi jedna osoba, a kada se podrum napuni sa planiranih 840 supstrata, b_300_400_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_PecurkeNB3.jpgzaposliće se još jedno lice. Tržište je već određeno, a sredstva dobijena od prodaje će se uložiti u podizanje nivoa kvaliteta nastave - produženi boravak, koji treba da se pokrene od septembra i koji će biti besplatan za roditelje.

Kako je istakao Saša Dujin, koordinator Lokalne Akcione Grupe za razvoj poljoprivrede, strategiju ruralnog razvoja je SO Novi Bečej usvojila prošle godine, a formirana je krajem 2014.godine.
„Ova aktivnost omogućava malim poljoprivrednicima da na prostorima poput ovog podruma proizvode i zarađuju isto kao da seju na većim površinama. Takođe, na ovaj način imamo i socijalno preduzetništvo, gde jedan neprofitabilni korisnik, odnosno škola proizvode nešto od čega na neki način može da se poveća zarada i na taj način omogući razvoj zajednice i pomogne socijalno ugroženoj kategoriji dece i roditelja. Upravo zato i uz pomoć ovog celodnevnog boravka deca će biti na sigurnom i biće im omogućena odgovarajuća edukacija, a samim tim će  provesti i kvalitetno vreme uz nastavnike“.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković