webinfo

A+ A A-

Članci

Realizacija projekta-''Od papira do šešira''

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_odpapiradosesira1.jpgU Srednjoj školi  u Novom Bečeju, ovogodišnjem domaćinu  projekta koji finansira Brantner otpadna privreda d.o.o., održava se i priprema niz aktivnosti u cilju edukacije učenika osnovnih i srednjih škola u vezi sa očuvanjem životne sredine, formiranjem navika u odlaganju otpada i selektovanju materijala koji se može reciklirati, kao i razvijanje svesti o individualnoj i društvenoj odgovornosti u odnosu na okruženje.

Učenici se podstiču na aktivan odnos prema prirodi, uče se kritičkom i konstruktivnom razmišljanju i upoznaju sa pravom da se uključe u donošenje odluka o zaštiti životne sredine. Projekat nosi naziv ''Od papira do šešira''.
Učesnici u projektu su Brantner otpadna privreda  d.o.o. Novi Bečej, Dom kulture, PU „Pava Sudarski“, OŠ ,,Josif Marinković,, i OŠ ,,Miloje Čiplić,, u Novom Bečeju, OŠ,, Stančić Milan  Uča,, u Kumanu, OŠ,,Đorđe Joanović,,  u Novom Miloševu i OŠ ,,Dositej Obradović,,  u Bočaru.
U Srednjoj školi su održani sastanci u, kojima su prisustvovali su Ljubomir Ilkić, zamenik direktora Brantner otpadne privrede d.o.o, Novica Blažin, direktor Doma kulture u Novom Bečeju, profesorice Srednje škole Snežana Vijatov Ljubičić, Slavenka Nemešev, Bogdanka Đurčić Tandi i Tijana Blažić, kao i predstavnici osnovnih škola, domaćina prethodnih godina, a sve u cilju razmene iskustva, dogovora oko plana aktivnosti, kao i dinamike rada i postupaka u realizaciji.

Do sada su realizovane sledeće aktivnosti:
1)       Prikupljanje PET ambalaže i limenki - Učenici su imati zadatak da osmisle i  naprave kutije za prikupljanje PET i metalne ambalaže, koje su raspoređene na nekoliko punktova u školi. Pored toga, učenici su izradili veći broj panoa sa edukativnim sadržajima vezanim za pojam i značaj reciklaže.
2)      Mapiranje kritičnih tačaka na katastarskoj podlozi Novog Bečeja. Ovo će biti drugi put da učenici Srednje škole obilaze teren, prikupljaju podatke o divljim deponijama i drugim potencijalnim izvorima zagađenja životne sredine. U akciji koja je ostvarena pre dve godine učenici su označili i fotografisali veći broj divljih deponija i  zagađenih kanala oko poljoprivrednog zemljišta. Cilj je da i ove godine učinimo isto i napravimo poređenje sa stanjem od pre dve godine.
3)     Radionice izrade ukrasnih i odevnih predmeta od materijala za reciklažu- održane su tri kreativne radionice za đake osnovnih škola sa teritorije opštine Novi Bečej. Na prvoj radionici izrađeni su ukrasni predmeti od stakla, kartona i keramike, na drugoj bedževi, magneti i .jastučići za igle, a tema treće radionice bila je oslikavanje torbi pod sloganima „Ne bacaj smeće, sadi cveće“ i „Eko vizija“.
4)     Raspisan je literarni i likovni nagradni konkurs na temu reciklaže za učenike osnovnih i srednjih škola na temu  ''Reciklaža nije blamaža '' ;
Pristupilo se daljim pripremama za sledeće aktivnosti:
5)    Izvođenje  predstave „Praseća rokersko-ekološka bajka“ i
6)    Izrada plakata i filma o aktivnostima za ovaj projekat.
Završna manifestacija biće održana 3. juna u Domu kulture.

 „Nećemo imati društvo, ukoliko uništimo okolinu“

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković