webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Završena 24. „Obzorja na Tisi“

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_obzorja2016.jpgTradicionalna manifestacija „Obzorja na Tisi“-Dani Josifa Marinkovića, koja se već 24.put uspešno održavaju u Novom Bečeju završila su  se nastupima horova osnovnih škola i besedom o istaknutom novobečejskom kompozitoru.

Manifestacija je počela u četvrtak, 19.maja koncertom Crkvenog pevačkog društva "Prepodobni Rafailo banatski" iz Zrenjanina, a nastavila se sledećeg dana polaganjem venca na spomen ploču Josifa Marinkovića i posetom spomen sobi Josifa Marinkovića u muzeju "Glavaševa kuća". Uveče je usledilo svečano otvaranje, koncertom konkursnih kompozicija.

Manifestaciju je otvorio potpredsednik opštine Matija Kovač, koji  se osvrnuo na početak i nastanak ove manifestacije, kao i na značaj, koju ova svečanost ima, kako za solo pevače, tako i za kompozitore, ali pre svega doprinosu i velikom značaju kulturnom identitetu Novog Bečeja.

“Ove godine je bio kompozitorski konkurs i neki novi zvuk, ali se meni izuzetno dopadalo. Takođe sam zadovoljna i nastupom horova tri škole, kao i zanimljivom izvedbom >javnog časa<iz života Josifa Marinkovića”-rekla je Sofija Gurjanov Jegdić, dirigent hora OŠ “Miloje Čiplić”, inače ćerka idejnog tvorca ove manifestacije Zagorke Jegdić.

Na takmičenju kompozitora na repertoaru je bilo 10 kompozicija, a od strane žirija u sastavu Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, Ljubice Živkovića i Milana Aleksića, treću nagradu je osvojio Miloš Raičković, drugu Milana Stojadinović Milić, dok je prvu nagradu, kao i nagradu publike dobio Svetozar Saša Kovačević.

“Završila su se i 24.”Obzorja na Tisi” i mogu reći i u ime mojih kolega, koji su zajedno samnom organizovali ovu manifestaciju da smo izuzetno zadovoljni, čak i pored finansijskih problema, koje već drugu godinu zaredom imamo. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi-opštini Novi Bečej, koja je nastavila finansirati ovu manifestaciju, takođe i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, koji nam je u skladu sa svojim mogućnostima i ove godine izašao u susret. . Od ponedeljka već počinjemo sa novim načinom realizacije 25.”Obzorja na Tisi”-izjavio je na kraju manifestacije Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković