webinfo

A+ A A-

Članci

,,Noć muzeja 2016 “ u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Nocmuzeja2.jpgManifestacija ,,Noć muzeja 2016 “  upriličena je u Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju, kao i u Zavičajnom muzeju „Kotarka“ u Novom Miloševu.

Ove godine posetioci muzeja „Glavaševa kuća“ su se mogli  upoznati sa istorijom starih zanata i sa istorijom porodice Rohonci, uživati u izložbi sakupljenih etnoloških eksponata i izložbi tradicionalnih kolača, kao i u izložbi slika Dušana Josimovića. Takođe, uz muziku i igru folklora KUD ”Bećarac” i MKUD ”Jokai Mor” mogli su isprobati i razne slavske kolače, koje su spremile žene iz Udruženja “Knap”.b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Nocmuzeja3.jpg
“Večeras se “Noć muzeja “ po sedmi put održava u “Glavaševoj kući” u našem Zavičajnom muzeju. Ove godine smo počastvovani da mi budemi jedni od organizatora. Mi smo kao glavnu manifestaciju uvrstili izložbu Obrednih i kultnih kolača, koji su se nekad mesili na teritoriji Banata, kao što su Uskršnji kolač, Božićni kolač, Postupaonica, Vasilica, Mladenčići i razne druge pogače. Svaki od tih kolača ima neku svoju simboliku, koju će posetioci moći upoznati, kao i način njihove izrade, a naravno, mogu i degustirati”-rekla je Nadica Josimović, predsednica Udruženja žena “Knap”, koji su ujedno bili i jedni od organizatora ovogodišnje manifestacije.

Posetioci su takođe mogli videti i izložbu ručnih radova udruženja, koje su se izrađivale mesecima unazad kroz razne radionice.
“Berbernica je ovde doneta od strane čika Jagera, našeg bivšeg člana. To je berbernica od njegovog pokojnog oca, koji je bio berber. U tadašnjim berbernicama je sve moglo da se nađe.b_300_225_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Nocmuzeja1.jpg To je bio današnji Facebook, internet i sve ostalo. Naravno, tu su se čitale novine, ugovarali poslovi, tu se čulo šta se dešava, kako i šta će biti, kao i svi ostali planovi. Tu je bilo ono pravo mesto, kao što kažu žene- Radio Mileva na pijaci. Ta barbernica nam je kompletno poklonjena, zajedno sa slikama, diplomom i planovima. Mi sad pokušavamo nastaviti tradiciju, da na nekim manifestacijama, koje mi radimo kao Zavičajno udruženje, da tu berbernicu stavimo u funkciju. Stoga koristimo jednog od najstarijeg berbera iz Vranjeva, Nikolu Petrovića zvanog Nidža Brica, koji će i danas doći ovde i prezentovati svoje umeće”-ispričao je Bane Vojnov, predsednik Zavičajnog udruženja vranjevčana i novobečejaca, a takođe jedan od organizatora.
Pokrovitelji manifestacije su bili Opština Novi Bečej i Turistička organizacija opštine Novi Bečej.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković