webinfo

A+ A A-

Članci

S manje papira na šalter

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Dokumenta.jpgKonsultativni sastanak „Dobra uprava u službi građana”, na kome je predstavljen novi Zakon o opštem upravnom postupku (ZUP) i obaveza organa javne uprave da razmenjuju podatke iz službenih evidencija, održan je u zrenjaninskoj Gradskoj kući.

O izmenama koje stupaju na snagu već 8. juna govorila je ministarka Kori Udovički, a u radu skupa su učestovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, državni sekretar Ivan Bošnjak, predstavnici opština Sečanj, Žitište, Nova Crnja, Kikinda, Novi Bečej, Žabalj, Titel, Inđija, Opovo, Kovačica, Plandište, Alibunar, Vršac, Pančevo, Bela Crkva, Kovin, predstavnici institucija (MUP, NZS, APR, CSR), organizacija civilnog društva i medija.
Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kazala je da ZUP postavlja na druge osnove odnos između građana i države, a da će čuvena rečenica „fali ti još jedan papir” otići u istoriju.- Ideja je da nisu građani tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri, već je država tu radi građana i u pitanju je jedno partnerstvo, da se bolje komunicira i radi - ukazala je ona i naglasila, da primena ZUP u potpunosti počinje tek kroz više od godinu dana, ali da on donosi promenu načina rada navodeći kao primer to da će uprava sada morati da objavljuje i čini vidljivim svako svoje postupanje sa građanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima.
- Ne može sada da vam neko daje jedno mišljenje, a drugi organ, osoba ili šalter drugačije mišljenje o istim situacijama. To su velike promene, međutim, od 8. juna stupa na snagu odredba koja kaže da ne sme uprava od građana da traži podatke koje već ima kod sebe u evidenciji - rekla je Udovički. To ipak ne znači da će se sva uverenja i sve što je potrebno za postupke ukinuti, jer, kako je navela, mnoga uverenja i informacije o građanima država nema, ali da to znači da građani više neće morati da pored lične karte moraju da dokazuju prijavu prebivališta, izvod iz matične knjige rođenih, budući da su to informacije koje su već u ličnoj karti.
- Recimo, za roditeljski dodatak neće više biti potrebno ništa osim lične karte i same popune obrasca, ali će kod dečijeg dodatka situacija malo složenija, jer treba dokazivati da li ste zaposleni, koliko zarađujete i slično - objasnila je i dodala da od 8. juna, treba očekivati i zahtevati od uprave da počne drugačije da postupa.
Promena je velika i neće svi biti spremni za sve slučajeve, ali se očekuje da sve lokalne samouprave počinju da smanjuju zahteve za FT1P koji treba da nestane. Očekuje se i smanjenje administracije, jer se već sada dolazi do toga da izdavanje potvrda o prebivalištu nije potrebno ukoliko pokažete ličnu kartu.
Gradonačelnik Čedomir Janjić naveo je šta je urađeno do sada da lokalna administracija Zrenjanina bude što efikasnija. U Uslužnom centru građani sve neophodne dokumente mogu pribaviti tokom celog dana, od 7.30 do 19 časova, ali i subotom do 13 časova.
- Shvatili smo da male stvari rešavaju velike probleme pa smo se dogovorili da šalter pošte radi u istom radnom vremenu kada i uslužni centar – dodao je Janjić.
V. H.

Niži troškovi
Zakonske novine neće doneti samo pojednostavljanje procedure, jer će čitav niz nepotrebnih koraka potpuno anulirati, već i uštede. Kao primer navedeno je da će troškovi prijave ličnog imena deteta radi upisa u matičnu knjigu rođenih i prijava prebivališta, od 8. juna koštati oko 600 dinara, umesto dosadašnjih 3.402 dinara.

Izvor: http://www.dnevnik.rs

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković