webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Uzgoj povrća i voća u sklopu Doma –’Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac’

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_PlasteniciGerontoloski.jpgU sklopu Doma za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ u Novom Bečeju nalaze se i plastenici, u kojima se već više od godinu dana uspešno gaji povrće za potrebe kuhinje, kao i voćnjak jabuke.Mesto, na kojem se nalaze dva plastenika iza Upravne zgrade Doma, nekada je bio prazan prostor. Prilikom projekta za izgradnju kuće štićenicima Doma, odlučeno je da se to mesto privede nekoj nameni i tada je podignut prvi plastenik.

„Prošle godine smo ovde imali 550 strukova paradajza i većim delom se naša kuhinja snabdevala iz ovog plastenika. Nakon toga se rešilo da se izgradi i drugi plastenik, u kojoj se trenutno nalazi 500 strukova paradajza, a ostalo je paprika-Babura. Trenutno je izrada temelja i na još jednom plasteniku, a planira se da će se zasaditi jednim delom paradajzom, a jednim delom krastavcima. Ova dva plastenika su 8x 30 m, tj površine po 240 kvadratnih metara, a treći će biti nešto manji, 8 metara širine i 24 metara dužine. Sve što se u plastenicima proizvodi, sve se koristi u kuhinji Doma“-rekao je Milovan Baštovanov, zadužen za proizvodnju povrća u plasteniku, te dodao:“Ovog proleća smo imali i salatu, zadnja je prekjuče izvađena iz plastenika,  a dnevno smo sekli od 180-250 komada, a pošto smo dobili nešto više rasada, nego što smo tražili, onda smo zasadili na otvorenom, pored plastenika, što znači da ćemo proizvodnju salate produžiti za otprilike nedelju dana. Kada ovde prođe salata, zasadićemo tikvice, da bi iskoristili i prostor, a i tikvice se koriste za raznu hranu, koja se u našoj kuhinji sprema“.

Prednost svega ovoga, pored besplatnog i svežeg povrća za kuhinju ,je da i korisnicima rad u plastenicima služi kao radna terapija, a oni su tu od samog početka podizanja plastenika, kao i pljevljenja i rasađivanja, a za šta dobijaju i džeparac.

Sav rasad za ovu godinu je obezbeđen iz donacije, a na jesen će se dobiti još 9000 strukova salate iz iriškog staklenika, tako da će se od oktobra popuniti sva 3 plastenika sa zelenom salatom,  a nešto će ostati i za otvoreno polje.

Tokom proizvodnje povrća ne koriste se herbicidi, ni veštačko đubrivo, niti je prskano nikakvim fungicidom., a zaliva se iz bunara, koji se nalazi odmah do plastenika.

Takođe ima i voćnjaka, koji je podignut na jednom placu putem projekta „Stanovanje uz podršku“, gde je posađeno 200 stabala jabuke i 20 stabala oprašivača. Zasađene su jesenas, a pošto su u pitanju dvogodišnje sadnice, ove godine će se već moći probati rod.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković