webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Renoviranje katoličke crkve u centru

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_RadovicrkvaBecej.jpgProšle nedelje se pristupilo renoviranju katoličke crkve u centru Novog Bečeja, „Assisi Szent Klára”, gde će se prvo uraditi izolacija spoljašnjih i unutrašnjih zidova.Početni radovi obuhvataju izolaciju spoljašnjih i unutrašnjih zidova, da bi se posle isušivanja od vlage i šalitre, nakon 4-5 godina nastavilo sa malterisanjem i krečenjem.

„Zadnji put je detaljno renoviran unutrašnji deo crkve i to 1961. godine, a adaptacija je izvršena u organizaciji sveštenika Švarc Ištvana, koji je potrebne finansije sakupio iz Nemačke i SAD-a uz pomoć biskupske konferencije. Od tada nije bilo unutrašnjeg renoviranja, samo su se s vremena na vreme očistili tragove šalitre. Popravka spoljašnje fasade, kao i promena crepa na krovu je završena 2008. godine, od kišnog svoda na dole. Što se sadašnjih radova tiče, prvi korak je da zaustavimo kapilarnu vlagu, koja je prisutna u ciglama i u zidovima, a zatim posle 4 do 5 godina, kada se dobro isuše zidovi i cigle, da se malteriše“-rekao je sveštenik Melar Jožef.

Nakon što se zid bude osušio, prvo će se u zidovima ugraditi nova električna instalacija, kao i kablovi za ozvučenje, a tek posle će se malterisati i krečiti. Po planovima radovi će se završiti tek za oko 7 do 8 godina.

Do kraja juna, dok traju početni radovi, mise će se održavati nedeljom od 8 i 10 časova u katoličkoj crkvi u Vranjevu.

Izvođač radova je firma „Hidro Md“ iz Sombora. Kompletna vrednost radova je preko 2 miliona dinara, od čega je Mesna zajednica Novi Bečej doprinela sa 100 hiljada dinara, a takođe su i vernici pristupili sakupljanju donacija.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković