webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Preventivna aktivnost ’Vreme je mozak!’

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PrevencijaNB1.jpgPovodom Dana borbe protiv akutnog moždanog udara, u četvrtak prepodne u prostorijama Kluba za dnevni boravak, dr Ljiljana Zedi je sa penzionerima razgovarala na temu prevencije i posledice moždanog udara.

 

 

„U okviru aktivnosti Kluba za dnevni boravak penzionera uvek imamo neke preventivne aktivnosti. Danas se u Srbiji obeležava Dan borbe protiv akutnog moždanog udara i o tome treba pričati. Naime, zato smo ovo i nazvali Dan otvorenih vrata, jer su pozvani svi građani Novog Bečeja koji žele saznati više o tome i da čuju, koji su simptomi i faktori rizika, kao i kako prepoznati prve simptome. Ovo nije informativno predavanje, već osobe koji su ovo preživeli mogu reći svoja iskustva doktorki i tražiti neke savete“ -izjavila je Lidija Bojović, referent otvorene zaštite pri Domu „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“.

 

Na žalost, ovde u Vojvodini je sve više osoba, koje prežive moždani udar i to ne samo starije osobe, nego ima i sve mlađih ljudi.

 

„Danas razgovaramo na temu Akutnog moždanog udara, gde penzioneri iz svog iskustva pitaju i razgovaramo sa njima o ovoj bolesti. Što se tiče oporavka od moždanog udara, sve zavisi od dela mozga koji je oštećen, od opšteg stanja pacijenta, da li je osoba mlađa, dijabetičar, ima li neke druge bolesti. Ono što je jako važno da ljudi prepoznaju te prve simptome, jer je najbitniji taj prvi period, prvi sati da se to prepozna i u što kraćem vremenskom periodu se javiti izabranom lekaru ili lekaru Hitne pomoći da se interveniše, jer je tada manja verovatnoća da ostanu neke teže posledice. Ova bolest nije nasledna, pošto su uzroci, koji dovode do „šloga“ su loš način života, gojaznost, pušenje, alkohol. Životne navike su te, koje aktiviraju nastanak ove bolesti“ -objasnila je dr.Ljiljana Zedi, doktorka pri Domu za odrasla lica.

 

Simptomi, koji ukazuju na moždani udar:

-iznenadna slabost, oduzetost ili utrnulost jedne polovine tela (lice, noga, ruka)

-iznenadna konfuznost, uz govorne smetnje, otežano izgovaranje ili razumevanje tuđeg govora

-iznenadne smetnje vida na jednom ili oba oka

-iznenadne teškoće u hodu, vrtoglavica, gubitak ravnoteže, koordinacije

-naglo nastala glavobolja, za koju se ne zna uzrok, najčešće praćena i mučninom.

b_670_503_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PrevencijaNB2.jpg

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković