webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Funkcionalnost solarnih panela u Domu za odrasla lica

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_SvetiVasilijeNB.jpgU Domu „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ već godinama se iskorišćavaju blagodeti prirodne energije preko solarnih panela smanjujući time uveliko iznose na mesečnim računima.„Obzirom da se u našem Domu koristi jako puno električne energije i prirodnog gasa za zagrevanje sanitarne vode za kupanje, mi smo konkurisali kod Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, za dobijanje solarnih kolektora za zagrevanje sanitarne vode. Dve godine uzastopno smo uspeli preko konkursa dobiti sredstva. Prve godine smo na trećem odeljenju postavili kolektore, a sledeće godine smo postavili na psihijatriji. Mogu reći da je ovo jako dobra ušteda u finansijskom smislu, što se i vidi na računima za struju i gas, računi su manji. Kad je sunce jače, tada se tačno vidi po računu i naravno manje plaćamo, tako da nam ostaje više sredstava, koje možemo upotrebiti u neke druge svrhe. Naravno, konkurisaćemo ponovo, pošto nismo pokriveni svuda sa tim solarnim kolektorima i čim se otvori konkurs, mi ćemo konkurisati, čime bismo pokrili i one delove zgrade, koje nismo uspeli“ -izjavila je dr Ljiljana Bognić, direktorka Doma za odrasla lica.

Inače, solarni kolektori se ne mogu baš svuda montirati, pošto je potrebno imati određenu površinu krova, okrenutost b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_DSCN7409.jpgprema nekoj određenoj strani, a takođe i bojleri se moraju postaviti blizu kako bi se efikasnost solarne energije mogla maksimalno iskoristiti.

Po rečima Sabo Ferenca, koji je zadužen za održavanje solarnih panela pri Domu, prvi panel je montiran 2014. godine, koji zamenjuje otprilike 12 električnih bojlera, a nalazi se na trećem odeljenju. Sledeće godine je montiran drugi panel na psihijatrijskom odeljenju, koji zagreva jedan centralni veliki bojler, a čije korišćenje je ranije bilo veoma skupo.
Kapacitet  solarnih panela je svaki oko 11 kilovati, a namontirano je 8 panela po 2 kvadratna metra na dve zgrade, što znači da ukupno ima 16 panela. Postoji komandni sistem koji konstantno prati rad panela i meri koliko se troši, a sve to zavisi od sunčanog vremena, odnosno da li se stopostotno iskorišćava sunčeva energija ili samo polovina, a takođe beleži i koliko sati radi. Tako se može pratiti i ušteda.

U toku godine ima dovoljno solarne energije da bi se time zagrejala voda, ali za oblačne dane se automatski uključuje električna energija.

Vrednost nabavke i postavljanje oba solarna kolektora u Domu je iznosila oko 2,7 miliona dinara, a  mesečna ušteda je oko 30 hiljada dinara, u zavisnosti od sunčanih dana.

b_400_533_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_DSCN7410.jpg

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković