webinfo

A+ A A-

Članci

Poseta delegacije grada Šandorfalva iz Mađarske Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_MaksimovicNB2016.jpgU četvrtak, 16. juna predstavnici grada Šandorfalva iz Mađarske posetili su opštinu Novi Bečej, gde su se sa predstavnicima lokalne samouprave dogovarali o projektima međugranične saradnje.Delegaciju u sastavu Gajdošne Pataki Žužana, gradonačelnica Šandorfalve, dr Banfi Margit, načelnicu gradske uprave, Ildiko Čaba, šefa tehničke službe i Levente Horvath, načelnika gradskog menadžmenta su dočekali predsednik opštine Novog Bečeja Saša Maksimović, predsednik Skupštine opštine Mirjan Jakšić, član opštinskog veća za obrazovanje Balo Tibor, kao i Kristijan Lukić i Jovana Vokić, stručni saradnici za upravljanje projektima.

Povod današnjeg susreta je bila mogućnosti prekogranične saradnje, u okviru programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, pošto bi javni poziv trebao biti uskoro objavljen,  a pošto je to veoma ozbiljna dokumentacija, veoma je bitno sve započeti na vreme, jer takvi projekti podrazumevaju nekoliko meseci pripreme.

„Prvenstveno, došli smo da čestitamo novom rukovodstvu i poželimo im dobro i uspešno poslovanje, a  zatim da učvrstimo prijateljstvo i sa novim rukovodstvom, nastavljajući saradnju, koju smo imali sa prethodnim rukovodiocima. Naime, želimo ostvariti međugraničnu saradnju na projektima između dva grada, pošto koliko smo upoznali Novi Bečej, imamo skoro ista interesovanja i planove, prvenstvenu na polju  turizma, a potom bismo voleli vezu naša dva grada preneti i na polje privrede. Šandorfalva je grad od 8200 stanovnika, nalazi se pored Segedina, a grad je sličan Novom Bečeju. Iz tog razloga smo pomislili da tek tada možemo uznapredovati ako nastavimo ovu saradnju i tu saradnju smo sad ponudili predsedniku opštine Novi Bečej. Ova dva grada su za sada samo prijateljski gradovi, ali možemo očekivati za oko godinu dana i da se pobratimimo“-izjavila je Gajdošne Pataki Žužana, gradonačelnica grada Šandorfalve.

Tokom današnjeg razgovora se razgovaralo o mogućim projektima, koje je obuhvatilo nekoliko pravaca, počev od turizma, pa sve do razvoja privrede.

„Imali smo danas tu čast da ugostimo gradonačelnicu Šandorfalve, gospođu Žužanu Pataki, gde smo se dogovorili o b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Maksimovic2NB2016.jpgbudućoj saradnji dva grada-Šandorfalve i Novog Bečeja, na IPA projektima, odnosno na međugraničnoj saradnji Srbije –Mađarske na projektima turizma. Međutim, postigli smo jedan dogovor što nije bilo predviđeno današnjim protokolom, a to je saradnja privrednika između naše opštine i njihovog grada,  a takođe smo se dogovorili i o zajednički nastupu i sa bratskim opštinama koje ima opština Novi Bečej i sa bratskim opštinama koje ima Šandorfalva- na prezentaciji obe opštine,  a to je po mom mišljenju korak koji naša opštinska uprava još nije imala, tj. da Novi Bečej nikad nije imao takav zajednički nastup sa gradovima ka Evropi. Mislim da će ovo biti uspešna saradnja“-rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Gradonačelnica Šandorfalve je pozvala predstavnike opštine Novi Bečej da u julu posete Šandorfalvu, kada će biti proslava njihovog grada.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković