webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Rekreacija u multifunkcionalnoj hali pri Domu za odrasla lica

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Rekreacija1NB.jpgOd maja meseca u multifunkcionalnoj hali pri Domu za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ su počeli „časovi“ rekreacije za sve starosne dobi građana Novog Bečeja.Kao što je i bilo planirano, u multifunkcionalnoj hali su od prošlog meseca počeli časovi rekreativnih vežbi za penzionere, članove kluba, korisnike i za sve one koji žele održati svoj sportski duh.

„Posle otvaranja hale, mi smo odmah počeli sa radom. Okupili smo veliki broj građana, koji dolaze da koriste usluge teretane, okupili smo i dosta penzionera koji imaju posebne termine, a dolaze i korisnici sa naših odeljenja, koji rade vežbe za jačanje fizičke konstitucije i poboljšanje pokreta, a sve u zavisnosti od njihovih potreba“ -rekla je Vesna Banjac, koordinator poslova za pomoć i negu u kući za stare, a ujedno i fitnes trener za penzionere i građane.

Hala je otvorena svaki dan, sem nedelje. Ponedeljkom i petkom u prepodnevnim časovima vežbaju dve grupe penzionera, korisnici vežbaju svaki dan, u slobodnim terminima dolaze građani na vežbanje, dok je  od 16 časova hala otvorena za teretanu. Sredom i petkom su fitnes vežbe, a i folklorna grupa vežba u ovoj sali u određenim terminima.

„Hala je prvenstveno otvorena za korisnike Doma zbog njihovog zdravstvenog stanja i pokretljivosti, kao i zbog gojaznosti, da bi se povećala pokretljivost njihovog lokomotornog aparata i da bi im svakodnevni život bio lakši. Pored toga, hala je otvorena i za penzionere, zbog rekreacije, a i da popune svoju dnevnu aktivnost. Naš savet je da se nedeljno minimum 3 puta treba baviti nekom aktivnošću zbog poboljšanja pokretljivosti, smanjenju gojaznosti, kao i zbog smanjenja određenih zdravstvenih problema. Imamo programe kardio vežbi, a u planu je i yoga vežba, kako za individualne, tako i za grupne vežbe. U pripremi je i rad sa mlađom generacijom predškolskog i školskog uzrasta, gde želimo da se baziramo na kineziterapiju-korektivnu gimnastiku za  deformitete tela, ravne tabane, skoliozu, kifozu, lordozu tj. krivu kičmu. Trudimo se da uz pomoć raznih rekreativnih vežbi naša zajednica postane što zdravija i pokretljivija, od najmlađih do najstarijih“ -izjavio je Nikola Velisavljev, profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeut, ujedno i stručna osoba pri vežbama korisnika i penzionera.

Vežbe se preporučuju svima, s tim da se treba voditi računa o „doziranju“. Iz tog razloga, svi koji dolaze na vežbe, prvo prolaze „pregled“, kao što je merenje težine, a nakon 2 meseca se pravi rezime njihove pokretljivosti i kilaže. Takođe, u planu je da se angažuju i stručnjaci za razne bolesnike, kao što su astmatičari, dijabetičari i za sve one koji su prošli neku operaciju, da bi i time vežbe bile više prilagodljive svima.

Svi zainteresovani, koji žele koristiti mogućnosti multifunkcionalne hale, mogu se prijaviti svaki dan  u Klubu za dnevni boravak. Mesečna članarina za penzionere je 300 dinara,  a za građanstvo 1000 dinara.

b_670_503_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Rekreacija2NB.jpg

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković