webinfo

A+ A A-

Članci

RED I ZAKON U NOVOBEČEJSKOM ATARU

PoljoskidanjeNB2.jpgZakon o poljoprivrednom zemljištu: Vlada RS donela je preporuku opštinama da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova, dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste, do kraja maja 2016. godine i da plate naknadu za njeno korišćenje. Ipak, veliki broj novobečejskih "uzurpatora", čak većina, se oglušila i nastavila po starom ne hajući za zakonske okvire.

Međutim, novo rukovodstvo novobečejske lokalne samouprave rešilo je da uvede red i zakon u atare i da kao prva opština u Srbiji stane na put neovlašćenom obrađivanju državnog poljoprivrednog zemljišta.b_210_118_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PoljoskidanjeNB3.jpg- Ovaj potez lokalne samouprave je u skladu sa izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio

Državno zemljište je jedan od najvrednijih resursa, na kom bi budžeti i lokalnih samouprava, i države, trebalo da zarađuju. Zakon kaže da državnu zemlju legalno može da obrađuje onaj koji je pobedio na licitaciji. Zakon takođe nalaže da će oni koji nezakonito koriste zemlju biti kažnjeni plaćanjem trostruko veće cene zakupa od prosečne i da će im lokalna samouprava oduzeti useve.

na snagu januara ove godine. Želimo da pokažemo kako treba da funkcioniše jedna opština.
Uprkos brojnim opstrukcijama, pa čak i pretnjama, nećemo odustati da stavimo sve u zakonske okvire, izjavio je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Iz resornog ministarstva je rečeno da će svi koji ilegalno poseju njivu, morati da plate kaznu u visini trostrukog iznosa prosečnog zakupa zemljišta na teritoriji tog okruga. Uz to, svi usevi će biti "skinuti", a izgubiće pravo da ikada zatraži zakup državnih oranica.
Zamenik predsednika opštine Novi Bečej Branko Svilengaćin kaže da će krivične prijave dobiti ona lica za koja je utvrđeno da su nelegalno obrađivala zemlju, kao i fakturu na ime troškova koje je opština imala prilikom "skidanja" useva.

Kako je istakao Branko Svilengaćin, formirana je komisija za obilazak nelegalno obrađenog zemljišta u opštini Novi b_320_180_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PoljoskidanjeNB4.jpgBečej.
- Konstatovano je da postoje uzurpirane površine, odnosno one površine koje se koriste bez nadoknade državi. Na osnovu odluke SO počelo je "skidanje" useva sa tih parcela. Pod žitom se trenutno radi oko 50 hektara, a ima još i kukuruza i suncokreta", istakao je Svilengaćin i iskoristio priliku da podseti na licitaciju poljoprivrednog zemljišta koja će se održati 4. i 5. jula, a gde je predmet 3038 hektara zemlje.
- Pozivamo sve zainteresovane ponuđače da uplate depozit i učestvuju u javnom nadmetanju. Ovim putem želimo da smanjimo iskorenimo uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta i da ponuđačima ponudimo da na legalan način obrađuju svoje parcele, zaključio je Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

b_670_384_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PoljoskidanjeNB.jpg

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković