webinfo

A+ A A-

Članci

INTERVJU SAŠA MAKSIMOVIĆ: STAVITI SVE U ZAKONSKE OKVIRE

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_Sasa_Maksimovic2016.jpgSaša Maksimović je rođen 1976. godine. Oženjen je i ima dvoje dece. Bio je član SRS od 1998. do 2008 godine, da bi 2008. godine osnovao i vodio OO SNS u Novom Bečeju. Od 2006. godine, u tri mandata je bio poslanik u skupštini Republike Srbije. Pobedom Srpske napredne stranke 24. aprila 2016. godine na izborima za odbornike lokalnih samouprava, Saša Maksimović je izabran za predsednika opštine Novi Bečej.


Razgovarali smo  predsednikom novobečejske opštine Sašom Maksimovićem o zatečenom stanju u opštini, planovima, dugovima, Gospojini, radničkim sportskim igrama, Kamp naselju...

-Da li je zatečeno stanje u opštini bilo slično očekivanom?
Ono što sam očekivao je malo više infrastrukturnih projekata, a pretežno sam zatekao „bavljenje Velikogospojinskim danima“. Očekivao sam oko 50 do 60 miliona dinara duga, međutim ispostavilo se da je taj iznos mnogo viši - oko 160 miliona. Zatekao sam poprilično lošu organizaciju opštinske uprave, tako da će uslediti potpuno nova sistematizacija. Sve što smo u kampanji obećali građanima moraće malo sačekati, a sve zbog dugova koje smo nasledili od prethodne vlasti. Suočili smo se sa  prenetim dugovima iz prethodne godine, kao i ugovornim obavezama od kojih ćemo neke morati raskinuti. Postoje prioritetne stvari poput kanalske mreže koja već 10 godina nije održavana i koja kao da nikoga nije zanimala.
Ono što sam takođe zatekao prilikom stupanja na dužnost predsednika opštine, su obrisani fajlovi na dva računara - jedan predsednički, a drugi ispred kancelarije predsednika opštine. Na žalost teško je utvrditi ko je to uradio, međutim znamo koji su to fajlovi.
Što se Velikogojinskih dana tiče, manifestacija će od ove godine biti kraća za jedan dan, ali ćemo se truditi da održimo isti nivo i kvalitet od prethodnih godina i to za upola manju cenu. Prošlogodišnja manifestacija je koštala oko 40 miliona dinara,  a ova će sve zajedno stajati nešto manje od 20 miliona dinara. Plan nam je da obezbedimo što više sponzora. Krivo mi je što prethodna vlast nikad nije konkurisala u Ministarstvu turizma, što mi je potpuno neshvatljivo, tako da shodno tome, ni ove godine nismo ništa dobili po tom osnovu. Po prvi put, od ove godine, građani i mediji će imati transparentnu situaciju i uvid u troškove, te potpunu sliku Gospojine.

-Neki projekti i ugovori su potpisani pre vašeg stupanja na dužnost. Šta mislite o njima?
Ima popriličan broj ugovornih obaveza, što po konkursu, što po potpisivanju ugovora, što po raznim protokolima koje je moj prethodnik potpisao. Primer je „AD Srbijavoz“, gde je opština Novi Bečej trebala da subvencioniše negativno poslovanje ovog preduzeća. Lično sam na sednici srednje banatskog upravnog okruga rekao da nećemo učestvovati u tome. Mi finansiramo đačke vozne karte u iznosu od 100 %, što mislim da je sasvim u redu, a takođe postoji mogućnost da u nekom procentu subvencionišemo i radničke karte. Obustavio sam i neke potpisane ugovore i neke raspisane nabavke, pošto imamo drugih prioritetnih stvari. Za sada je raskinuto par ugovora, između ostalih tražio sam i otkaz ugovora sa RTV Vojvodinom, što nije prihvaćeno pozitivno, ali smatram da u ovom trenutku nema potrebe za nekom velikom reklamom, kao i da ta sredstva možemo upotrebiti na mnogo pametniji način. Naravno nisam odustao od svih projekata, za koje smatram da su dobri.

-Bečej i Novi Bečej su domaćini 12. sportske olimpijade radnika Vojvodine koja će se održati 2019. godine. Kakvi su planovi?
Mi već imamo formiranu komisiju koja se time bavi i imenovaće se jedno lice koje će se baviti isključivo time. U ovom projektu opština Novi Bečej može dobiti ozbiljna sredstva za investicije u neke sportske objekte. Cilj je što manje opteretiti budžet opštine, a rekonstruisati sportske objekte. U kontaktu smo sa opštinom Bečej i svakako da ćemo ispoštovati ugovor koji je već potpisan, jer je to i dobro i korisno za obe opštine.

-Šta će biti sa projektom  Kamp naselje?
Što se tiče projekta Kamp naselje koji su nam prethodnici ostavili, imali smo prezentaciju od bivšeg direktora Turističke oraganizacije i trenutno je još sve na razmatranju. Čekamo da nam se dostavi sva potrebna dokumentacija. Krajnju odluku o tome još nemamo.

-Koje promene ste realizovali i šta je još u planu?
Prvo će se izvršiti rebalans budžeta za ovu godinu, što po mom mišljenju neće biti ni lako, ni lepo. Obim Gospojine je već smanjen, prepolovljen je i iznos koji je do sada odvajan za izvođače – pevače i bendove, a koji će se preusmeravati na neke druge stvari. Podsetiću samo da  u Novom Bečeju ima  registrovano oko 140 udruženja građana i sportskih klubova koje ja poštujem, ali mislim da njihov smisao postojanja ne može biti isključivo finansiranje iz budžeta opštine, nego će se morati i sami snalaziti. Oni će se i dalje finansirati iz budžeta, ali u značajnije manjem iznosu nego do sada. Biće raspisani konkursi na osnovu kojih će im se novac raspoređivati. U ovom trenutku, opština godišnje raspolaže sa svega 10 do 12 miliona dinara, što smatram katastrofalnim, jer sa tim novcem ne možemo uraditi ništa, čak ni uz podršku Republike, jer svaki projekat podrazumeva i neko naše učešće. Mi taj deo investicije moramo značajno povećati. Izvorne prihode opštine ne možemo u značajnoj meri povećati jer bi to podrazumevalo podizanje taksi i poreza - što nećemo uraditi, ali zato rashodnu stranu budžeta možemo drugačije urediti. Sve što se tiče opštine, biće stavljeno u zakonske okvire, što do sada nije bio slučaj.
Nadalje, što se tiče rukovodećih kadrova, nećemo nikog smeniti dok ne podnese izveštaj za svoj dosadašnji rad. Do sada smo utvrdili da je jedan direktor naneo štetu firmi u iznosu od 100 miliona dinara i on će biti smenjen. Nije nam cilj da nasilno smenimo neke ljude da bi došli neki novi. S obzirom da je u decembru prošle godine promenjen zakon o javnim preduzećima, direktori će biti izabrani na konkursima.

-U predizbornoj kampanji ste rekli da imate preko 10 projekata u planu i u pripremi. Šta je sa njima?
Jeste imamo, ali kao što sam rekao, nasledili smo mnogo više obaveza i dugova nego što smo očekivali, tako da neke od tih projekata moramo prolongirati za sledeću godinu. Opština mora ispoštovati 160 do 170 miliona dinara u ugovornim obavezama zaostalih dugova, što nije malo novca, posebno ako se uzme u obzir da je budžet opštine svega 550 do 600 miliona dinara na godišnjem nivou, računajući tu i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Pokušaćemo što više sredstava dobiti od pokrajine, republike i EU.

-Imate li neke dugoročne i realne planove za budućnost opštine?
Radovi na infrastrukturi, pronalaženje investitora za otvaranje novih radnih mesta, za šta će lokalna samouprava puno truda uložiti, kako bi građanima obezbedili bolji život.IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković