webinfo

A+ A A-

Članci

Put svile na konju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Putsvile2016.jpegDva člana istorijske konjičke ekspedicije „Put svile na konju“, Ištvan Bencze i Farkaš Chemez su iz županije Heveš krenuli 4. jula. Konjanici su u petak, 15.jula prešli srpsku granicu, a iz Novog Bečeja su posle par dana sa četvoročlanom grupom krenuli put Bačkog Gradišta.

 

Istorijska konjička ekspedicija je krenula od mesta gde je navodno sahranjen Atila Hunski. Put svile, koji je dug ukupno oko 15 hiljada kilometara, podeljen je na tri deonice: prva deonica će biti pređena ove godine, ekspedicija će za skoro tri meseca preći Srbiju, Bugarsku, delom Tursku, Crno more će biti pređeno brodom, a nakon toga će se u sedlu preći Gruzija i Azerbajdžan. Krajnja stanica će biti Baku. Druga deonica konjičke ekspedicije će uslediti 2017. godine, kada će se tokom pet meseci jahati južnom linijom istorijskog puta svile preko Turkmenistana, Uzbegistana do Kazahstana, u čijem glavnom gradu Astani će se u to vreme održavati Expo 2017, svetska izložba pod nazivom Energija budućnosti. Treća deonica će uslediti 2018. godine, takođe za pet meseci, kada će putnici-namernici u tradicionalnoj nošnji jahati preko Mongolije i Kine do Južne Koreje.
Dr Ištvan Bencze je ranije već organizovao dve uspešne konjičke ekspedicije: prvu 2009. godine, kada je iz Kazahstana jahao prema Mađarskoj, a drugu 2012. godine, kada je isti put pređen u suprotnom pravcu. Pored toga je već jednim putem od 3.500 kilometara obiđen i Karpatski basen, a dva puta su bili u rumunskom naselju Čikšomljo. Dr Ištvan Bencze kaže da je i za konja i za čoveka ovakav put veoma opterećujući, ali istovremeno znači i veliki izazov, jer članovi ekspedicije tokom svojih avantura moraju da se suoče sa neočekivanim situacijama, a formiraju se i nova prijateljstva.
Etnolog Farkaš Chermez će sa Ištvanom jahati do Novog Sada. Pošto prošle godine sa svojim konjima nisu uspeli ući u Vojvodinu, na putu obilaska Karpatskog basena, Farkaš će sada da nadoknadi ovu deonicu. Tokom svog puta skuplja potpise za podržavanje izgradnje jedne kapele u Budimu.
Tokom svog puta koji podržava Nacionalni fond za kulturu konjanici imaju i svog pratioca u kolima. Laslo Czako je zadužen da rešava razne probleme tokom ekspedicije, tokom koje nije sve unapred organizovano. Tokom puta se bilo ko može pridružiti ekspediciji. Iz Novog Bečeja su put nastavili sa četiri konjanika iz Bečeja
Cilj konjičke ekspedicije je afirmacija kulture i turističkih vrednosti Mađarske, kao i zemalja preko kojih ekspedicija prolazi. Deonice nekadašnjeg Puta svile u Kazahstanu, Kini i Kirgizistanu je UNESKO proglasio delom svetske baštine.

Izvor:mađarso.com

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković