Tako ljubitelji krempite opisuju ukus kolača koji osvaja na prvi zalogaj. Istražili smo koje vrste krempita postoje i nabavili recept koji morate da probate.

Čak i oni koji nisu ljubitelji torti i kolača, rado uživaju u krempitama, rekli su nam domaći poslastičari kojima je ovaj kolač među najprodavanijim proizvodima.

"Od davnih dana naša krempita je poznata i verne mušterije rado je kupuju. To je specifičan kolač, jer svako ima drugačiji recept za nju", kaže Gordana Milošević, iz beogradske poslastičarnice "Mali princ".

Probali smo krempita i krempita... Bakine se vole celog života, mamine i tetkine priželjkujemo tokom nedeljnih ručkova, a čuvene žute kolače jedemo i u poslastičarnicama, i nikako da nam dosade.

Oni koji su jeli krempite u beogradskom "Klubu književnika", kažu da su specifične i da spadaju u sam vrh top liste najboljih.

Tu negde spadaju i one koje se jedu na Bledu, i koje doprinose bajkovitosti slovenačkog jezera. Šta ih čini tako posebnim? Pre svega poslastičar Ištvan Lukačević koji se iz vojvođanske ravnice preselio na Bled davne 1953. godine, po čijem receptu se čuvene krempite prave i danas.

Domišljati Ištvan shvatio je šta nedostaje običnoj krempiti koja se pravila u njegovom rodnom kraju - dobro ulupani šlag. Osim toga, vrsni poslastičar insistirao je na domaćim korama za krempite i svežim sastojcima.



Ako vam je krenula voda na usta, zasucite rukave i napravite sami čuveni žuti kolač. Evo recepta koji je najbliži onom po kojem se prave krempite na Bledu.

Potrebni sastojci:

- 6 jaja
- 2 kesice vanil šećera
- Litar mleka
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- pakovanje gotovih lisnatih kora ili lisnato testo za razvlačenje

Uputstvo za pripremu:

Posebno umutite žumanca i četiri kašike šećera. Kada dobijete kremastu smesu dodajte brašno i gustin. Postepeno dodajte 2dl mleka i mutite miksertom dok se svi sastojci ne sjedine.

Ugrejte preostalo mleko i dodajte pet kašika šećera. Kada mleko proključa dodajte smesu od žumanaca i mešajte fil tačno sedam minuta.

Dok se fil kuva, pripazite da ne zagori, ali i pripremite šne od belanaca. U belanca dodajte prstohvat soli i dve kašika šećera. Sve mutite mikserom dok se ne napravi čvrsta pena.

U topli žuti fil postepeno umešajte šne, trudeći se da fil dobije vazdušaste jastučiće. Tokom mešanja dodajte vanil šećer.

Kada je fil pripremljen, vreme je za oblikovanje kolača. Izaberite odgovarajući pleh, veću posudu ili kalup za krempite. Na kore sipajte žuti fil i poravnajte gornji deo kolača. Kada se fil ohladi, dodajte dobro ulupani šlag i gornju koru. Površinu kolača obavezno pospite šećerom u prahu.

Kada se krempite ohlade - navalite!

(MONDO)


 

NAJČITANIJE

U nedelju, 7. aprila 2024. godine, Dom zdravlja Novi Be�...

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

U nedelju, 07. aprila 2024. godine, Dom zdravlja Bečej ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

Zbog remonta distributivnih trafo stanica, izgradnje pri...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

NAJNOVIJE

U nedelju, 21. aprila 2024. godine, od 08 do 14 časova...

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

Garatovano nazaboravan, inspirativan i bezbrižan odmor ...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži