webinfo

A+ A A-

Članci

21.saziv likovne kolonije TAA u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Taagrupna.jpgU ponedeljak, 8.avgusta izložbom 20.saziva likovne kolonije Tiske Akademije Akvarela zvanično je počela 21. likovna kolonija u okviru koje učestvuje 9 slikara.

 

Na ovogodišnjem sazivu likovne kolonije prisutno je 9 slikara i osim Vanje Popovića iz Kraljeva, a koja je prošle godine bila učesnik kao student, svi ostali su po prvi put u galeriji TAA.

„Svrha kolonije je negovanje čistog, izvornog akvarela, gde su glavni elementi papir kao podloga, pigment kao boja i voda kao medij. Likovna kolonija nije tematski vezana, slikari rade ono šta se probudi u njima kad vide naš grad ili šta im je u (na) duši, iz tog razloga je naš fundus tematski veoma bogat. Na TAA dolaze već afirmisani slikari, oni, koji već imaju karijeru i rezultate, pošto se na ovu koloniju dolazi po pozivu. Od prošle godine se pozivaju i studenti, a sve u saradnji sa fakultetima koji preporučuju kandidate, kako bi im se približila i ova specifična tehnika slikanja. Na Akademiji se ne bave toliko ovom tehnikom, pošto je akvarel malo teži“ -izjavila je Edita Zerebelji Tenji, zadužena za rad galerija i Tiske Akademije Akvarela.

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_neboja_mitrovi.jpgNebojša Mitrović - Puša iz Vlasotinca:
„Slikarstvom se bavim od malena, znači celog života. Ovo je za mene duševna hrana. Inače sam profesor u Gimnaziji i normalno mi je da stalno slikam, vajam, crtam, a od tehnika koristim akvarel, uljane boje, akril, pastele. Na neki način sam svestran. Najčešće imam grupne izložbe, a imao sam do sada i 5 samostalnih izložbi mada mi one nisu u prvom planu, već izazov raznovrsnog slikanja“.

 

Ivan Galjak, Zubin Potok, Kosovo i Metohija:b_370_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_ivan_galjak.jpg
„Imam 27 godina, a slikarstvom se bavim od malena. Slikarsku Akademiju sam završio na Prištinskom Univerzitetu. Slikam u raznim tehnikama, pretežno ulje na platnu, ali volim i akvarel i učesnik sam dosta kolonija akvarela. Veoma mi je drago što sam član ove postave i trudim se predstaviti ljudima ovde neke motive iz mog mesta i sredine“.

 

 

 

U početku su osnivači određivali ko će biti učesnici, nakon čega je Dom kulture opštine Novi Bečej oformio Umetnički savet, koji se sastaje početkom svake godine i koji donosi odluke koji slikari svojim kvalitetom rada mogu doprineti da fundus, i ovako vrednih dela, bude još bogatiji.

 

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_timea3.jpgTimea Čajka, Novi Bečej:
„Prvi put učestvujem na Tiskoj Akademiji Akvarela, pošto je ovo tematski u smislu tehnike. U akvarelu sam nova, pošto sam do sada radila ulje na platnu, akril, ikonopis. Svojim prvim radom sam zadovoljna i mislim da ću početi i malo ozbiljnije da bavim slikanjem akvarela. Ovo mi je veliki izazov, jer je potpuno drugačija tehnika od ulja na platnu. Kod ulja sve zatamnimo, pa izvlačimo svetle delove, dok je u tehnici akvarela obrnuto, moram unapred znati šta će biti svetlo, a ostalo zatamnjujem“.

 

Uroš Mirić, Bečej:b_370_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_uro_miri.jpg
„Student sam Akademije umetnosti u Novom Sadu. Slikam od detinjstva, ali sam se slikanjem ozbiljnije počeo baviti u srednjoj školi. Od svih tehnika najviše volim upravo akvarel, a privlači me to što se do nekih reziltata ne može doći odmah, već je potreban rad i neko razmišljanje unapred“.

 

 

 

Dom kulture kao organizator obezbeđuje 640-gramski kvalitetan papir, a boje i četkice donose slikari. Organizator daje određeni broj papira, a od slikara se očekuje 3 akvarela od kojih 2 akvarela ulaze u stalnu postavku fundusa TAA, a treća slika je namenjena sponzorima ili kao nagrada na raznim takmičenjima. Do sada u fundusu ima oko 260 slika od 50 slikara.

 

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_dragan_bosni.jpgDragan Bosnić, Zemun:
„U životu sam najviše pravio stripove i ilustracije. Predajem na Visokoj školi pravoslavne crkve, crtanje i anatomiju, a bavim se još ilustrovanjem knjiga i slikanjem na porcelanu. Tehnike su tu da se probaju i da se primenjuju od zahteva prilike. Akvarel nema minuse, kao neke druge tehnike. Imao sam dosta izložbi, kako samostalnih, tako i grupnih“.

 

 

b_320_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_nataa_gvozdovi.jpgGvozdović Nataša, Zvečan kod Kosovske Mitrovice:„Trenutno sam na doktorskim studijama digitalne umetnosti u Beogradu, inače sam završila grafički dizajn na Prištinskom Univerzitetu. Od tehnika najviše volim akvarel, iz razloga što mi po senzibilitetu to najviše leži, a pored toga se još bavim i kaligrafijom. Imala sam 3 samostalne izložbe i nekoliko grupnih izložbi, a planiram da mi slikanje bude zanimanje“.

 

 

Na 21.sazivu likovne kolonije su još prisutni i Đorđe Maravić iz Subotice, Marija Radeta sa beogradskog strukovnog studija i Vanja Popović iz Kraljeva.

Finansijeri likovne kolonije TAA su opština Novi Bečej i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_DSCN8088.jpg

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković