webinfo

A+ A A-

Članci

PRI KRAJU SKIDANJE USEVA SA UZURPIRANIH POVRŠINA

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Novi_Becej_lokalna_samouprava.jpgNovobečejska lokalna samouprava privodi kraju akciju "skidanja" useva sa uzurpiranih površina. Uskoro se očekuju kompletni izveštaji.

 

Na osnovu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, lokalne samouprave imaju obavezu da skinu useve sa parcela koje nisu izlicitirane, a uzurpirane su. U skladu sa tim nastavljene su aktivnosti novobečejske lokalne samouprave, a zamenik predsednika opštine Novi Bečej Branko Svilengaćin kaže da su nakon ubiranja žita od pre tri meseca, na red došli suncokret i kukuruz.
- Nastavilo se skidanje useva sa uzurpiranih površina u vlasništvu RS, odnosno opštine Novi Bečej. U narednim danima će se završiti kukuruz i onda očekujemo kompletan izveštaj o ovoj akciji skidanja useva.

Svilengaćin se zahvalio ogromnoj većini poljoprivrednika koji su svoje pravo da zakupe zemlju ostvarili na legalan način, što je standard koji bi svi trebalo da primenjuju.
- Pozivam sve poljoprivrednike da iskoriste 12.500 hektara zemlje, koliko opština Novi Bečej ima, i u narednim krugovima je izlicitiraju za sebe.

Podsećamo, iz resornog ministarstva je rečeno da će svi koji ilegalno poseju njivu, morati da plate kaznu u visini trostrukog iznosa prosečnog zakupa zemljišta na teritoriji tog okruga. Uz to, svi usevi će biti "skinuti", a izgubiće pravo da ikada zatraži zakup državnih oranica.
U novobečejskoj opštini aktivnosti skidanja useva sa uzurpiranih površina počele su 26. juna.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković