webinfo

A+ A A-

Članci

Prvi plodovi povrća u plastenicima Doma za odrasla lica

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Plasteniciplodovi.jpgU utorak, 20.septembra posetili smo plastenike pri Domu za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški –Čudotvorac“ da vidimo i prve plodove paradajza, paprike i tikvica, koji su se u ovoj sezoni tamo uzgajali.

 

Mesto, na kojem se nalaze dva plastenika iza Upravne zgrade Doma, nekada je bio prazan prostor. Prilikom projekta za izgradnju kuće štićenicima Doma, odlučeno je da se to mesto privede nekoj nameni i tada je podignut prvi plastenik.

Po rečima Milovana Baštovanova, zaduženog za proizvodnju povrća u plasteniku, prvi plastenik je podignut aprila meseca na 240 kvadratna metara. Zatim je podignut drugi plastenik, a uskoro se očekuje i završetak trećeg.

„Trenutno u prvom plasteniku imamo paradajz hibrid „Korado“ španski, a u drugom holandski hibrid „Melody“, koji je krupniji i sa više roda se pokazao boljim. Što se branja tiče, prošle nedelje smo nabrali oko 150 kg, danas 64 kg, u petak će opet biti 100 kg, a kad je veoma sunčano, u jednoj berbi ima i preko 100 kg. Posadili smo i rasad paprike, kao i tikvice, koje su sad već pri kraju. Sve što posadimo odlazi u našu kuhinju. A stabljike, koje ostanu bacamo na jedno đubrište u dvorištu, koje nam služi za „pravljenje“ komposta“-rekao je Baštovanov.

Sav rasad za ovu godinu je obezbeđen iz donacije, a na jesen će se dobiti još 9.000 strukova salate iz iriškog staklenika, tako da će se od oktobra popuniti sva 3 plastenika sa zelenom salatom,  a nešto će ostati i za otvoreno polje.

“Sa plastenicima smo počeli u okviru projekta deinstitualizacije ustanove, kada smo dobili da sagradimo montažne kuće i da izvedemo korisnike u “Stanovanje uz podršku”. Tada smo odlučili da iz naših sredstava u okviru naših mogućnosti napravimo plastenike, da bi se naši korisnici, koji žive u tim kućama osećali korisnima u društvu, pre svega radno korisnim osobama. Na ovaj način smo ih zaposlili, a dobijaju i džeparac za taj svoj rad, ostvarivši na taj način neku malu ekonomsku nezavisnost. Takođe, možemo i uštedeti na kuhinji, jer sve što se tamo uzgaja mi iskoristimo u našoj kuhinji, znači spojili smo dobro sa korisnim”- izjavila je dr Ljiljana Bognić, direktorka Doma “Sveti Vasilije Ostroški- Čudotvorac”.

Od uzgoja povrća se ništa ne prodaje, niti deli, svi plodovi se transportuju u kuhinju.

“Mi kuvamo za 420 korisnika svaki dan, ali pošto kuvamo i za školu i za penzionere ima 600 obroka dnevno. Na proleće smo imali iz našeg plastenika zeleni mladi luk i salatu, a sad paradajz, papriku i tikvice. Nama je to ipak malo, pa još moramo dokupiti, ali se nadam da ćemo još više proizvoditi, jer ima razlike u ukusima između našeg i kupovnog”- rekla je na kraju Jasmina Busija, glavna kuvarica u Domu.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković