webinfo

A+ A A-

Članci

Obeležen Svetski dan Alchajmerove bolesti

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Alcahjmer1.jpgPovodom Svetskog dana Alchajmerove bolesti, u sredu, 21. septembra kod parka u Novom Bečeju, u organizaciji članova Kluba za dnevni boravak penzionera pri Domu „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” postavjen je informativni štand, gde su građani mogli besplatno izmeriti krvni pritisak i informisati se „Šta je to Alchajmer? “ i kako prepoznati rane faze ove bolesti.


“Danas smo se okupili ovde kod parka, da shodno ovom danu, obeležavanju Alchajmerove bolesti damo podršku b_300_225_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Alcahjmer2.jpgobolelima i porodicama, koje imaju problema sa ovom bolešću. Ono što smatram veoma bitnim i važnim za dalji rad i aktivnosti penzionera jeste da budu što više aktivni. Ova preventivna aktivnost, koju smo ovde organizovali je bitna, da bi probudili svest starijem građanstvu da što više paze na sebe, da se aktiviraju, učlane u neke klubove, budu fizički aktivni, čitaju. Mi ćemo pokušati ispratiti sve preventivne aktivnosti, koje starijim osobama puno znače. Juče smo imali radionicu, gde smo izrađivali srca koja ćemo sada deliti, a danas merimo krvni pritisak i radimo test da li je neko u nekoj fazi rizika ove bolesti”-izjavila je Lidija Bojović, referent otvorene zaštite.
Inače Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj, odnosno odumiranje neurona u mozgu, a u zavisnosti od faze bolesti i kako napreduje ta bolest, sve više i više ljudi zaboravljaju stvari, gube orijentaciju u prostoru, čak štaviše na kraju pacijent toliko oboli da završi u krevetu, ne znajući ni gde se nalazi, ni ko je.
Svojim prisustvom i šetnjom, članovi Kluba za dnevni boravak penzionera su ovom prilikom dali podršku porodicama i obolelima od Alchajmerove bolesti.
Cilj ove aktivnosti je bila prevencija i promovisanje zdravog načina života naših sugrađana.

b_670_503_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Alcahjmer3.jpg

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković