webinfo

A+ A A-

Članci

Grejanje na biomasu u Domu za odrasla lica

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_DomVO1.jpgToplo vreme je iza nas i vreme je razmišljati o grejanju. Jer zima tek što nije. U Srbiji se polako, ali sigurno sve više prelazi na grejanje na biomasu, kao jeftiniji izvor toplote. Dom za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški-Čudotvorac“ je jedna od retkih ustanova koja uskoro prelazi na grejanje na bimasu.

 

„Korišćenje biomase za zagrevanje je nešto novijeg datuma i po svim standardima Evropske Unije. Uskoro će sve više da se zagovara i priča o bimasi, pošto veoma mali broj javnih ustanova i domaćinstava u Srbiji i u Vojvodini koriste ovu vrstu grejanja, a poznato je da je to najekonomičnije i najmanje štetno pošto ne ispušta otrovne gasove pri sagorevanju.“-rekla je dr Ljiljana Bognić, direktorka Doma „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ i dodala da su planovi da se postave jake kotlarnice na piljevinu.
„Mi želimo kotlarnicu na piljevinu, jer je piljevina prvi proizvod pri preradi drveta, pošto je to najjeftinije. Ako se koriste sečke i briketi, sve postaje veoma skupo i tada se već gubi ekonomska efikasnost. Znači, želimo da koristimo piljevinu za loženje, koja se i nalazi u najbližoj okolini Doma. Uštede treba da budu velike. Kotlarnice bi se montirale na objekte gde imamo kuhinju, vešeraj, plastenike i na objekat koji stoji pored Upravne zgrade, kao i u samu Upravnu zgradu i radionice. Ipak i nažalost, najviše vremena u celom ovom procesu „oduzima“ papirologija, ali ja se iskreno nadam da ćemo, već ako ne u ovoj, ali u idućoj grejnoj sezoni da se grejemo na biomasu“ - istakla je dr Bognić.

Dom za odrasla lica je pre nekoliko godina konkurisao u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, za kotlarnicu koja bi koristila biomasu. Konkurisano je i raspisana je javna nabavka koja se morala poništiti, jer je Odluku za nabavku dobio proizvođač koji nije imao kotlarnicu koja je ovde bila potrebna.

b_670_503_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_DomVO2.jpg

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković