webinfo

A+ A A-

Članci

Dani evropske kulturne baštine u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_DaniKulturnebastineNB.jpgU subotu, 24. septembra, Novi Bečej bio je domaćin Dana evropske baštine i time postao još jedan u porodici evropskih gradova gde se ova manifestacija održava.

 

Program “Dani evropske baštine” zajednički je poduhvat Saveta Evrope i Evropske komisije koji se od 1991. godine održava u pedeset evropskih zemalja, a od 2001. i u Srbiji. Ovogodišnji Dan evropske kulturne baštine upriličen je u organizaciji opštine Novi Bečej, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Tema manifestacije ove godine jeste kulturno nasleđe iz zajednice, a sve pod geslom “Živeti s nasleđem”.
Zvanično, manifestacija je počela u 10 časova posetom muzeju Glavaševa kuća. Tom prilikom, prisutnima zvanicama i posetiocima manifestacije obratili su se Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej i Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja zadužena za kulturno nasleđe, kao i Miroslav Štatkić, sekretar za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u vladi AP Vovodine.
- Izuzetna nam je čast što Dane evropske baštine organizuje upravo opština Novi Bečej. Danas imamo jednu divnu manifestaciju, a juče smo potpisali ugovor, kojim su Novom Bečeju određena sredstva od 57 miliona dinara za “Grad u fokusu”- rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej osvrnuvši se ovim putem i na nedavno potpisani ugovor u okviru programa “Grad u fokusu” kojim su značajna sredstva opredeljenja upravo za konzervaciju i očuvanje kulturnog blaga opštine Novi Bečej.
Više o tome ovde.

Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe je izjavila kako je ovo manifestacija koja se u Srbiji obeležava već petnaesti put.
-Ministarstvo kulture je predložilo da upravo Novi Bečej bude mesto na kome će se odigrati ova centralna manifestacija. Novi Bečej je za nas veliko iznenađenje, a ujedno smo prepoznali i velike napore koje čini ova lokalna samouprava, ali i veliki broj udruženja građana i značajan broj pojedinaca, u vezi sa negovanjem kulturne baštine. Verujemo da ćemo danas zaista uživati u nasleđu koje se ovde nalazi.

O značaju ove manifestacije, kao i samoj kulturi u kulturnom nasleđu govorio je Miroslav Štatkić,sekretar za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u vladi AP Vovodine.
-Ovo je jedan izvanredan napredak i izuzetno je važno da i manje sredine uspevaju da prođu sa svojim aplikacijama za određene projekte. Evropska kultura se vekovima usavršavala i definisala i na neki način ideja je da se svi izjednačimo revitalizujući sve kulturne vrednosti.

Posle prijema u Glavaševoj kući, gosti su obišli centar Novog Bečeja gde je naročita pažnja posvećena prezentovanju srpske pravoslavne crkve svetog Nikole i rimokatiličke crkve svete Klare Asiške. Nakon toga, poseta se nastavila obilaskom muzeja u Novom Miloševu.
U okviru programa manifestacije, na Tiskom keju bila je postavljena i izložba radova Tiske akademije akvarela, a organizovana je i likovna radionica za osnovce od petog do osmog razreda. Školarci su tehnikom suvi pastel i ugalj crtali na temu Arače. Radionicom je rukovodila Timea Čajka, a crteži su kasnije bili izloženi na panou na Tiskom keju.
Za to vreme, u Gimnazijskoj ulici, pod hladom kišobrana vešte ruke žena iz udruženja “Knap” su predstavile svoj rad i pokazale kako se i stari zanati mogu očuvati od zaborava i ostaviti u amanet mlađim generacijama.
U popodnevnim časovima gosti su imali prilike da u Domu kulture opštine Novi Bečej posete izložbe arheoloških nalazišta “Borđoš” i “Arača”.

“U Domu kulture su prezentovana dva velika arheološka lokaliteta. “Borđoš”, se istražuje od 2014.godine i rezultat je jedne ozbiljne međunarodne saradnje između Univerzitetu u Kilu i Instituta za praistoriju i protoistoriju muzeja Vojvodine. Ovaj projekat je neambiciozno počeo, da bi se na kraju ispostavilo da se radi o lokalitetu koji je star 7000 godina i koji ima 40 hektara. To je veliko naselje sa pravougaonim kućama. Svake godine, dva puta godišnje istražujemo ovaj lokalitet i to na dva načina. Najpre obilazimo ceo kraj i vršimo ispitivanje skenirajući teren i otkrivajući na taj način šta se krije pod zemljom. To je dobro, jer je jeftinije i tačno znamo gde da vršimo iskopavanje. Za ovu godinu smo završili ispitivanja na terenu. Sada nam sledi laboratorijsko ispitivanje. Imamo izuzetan nalaz od 22 keramičke posude, koje su u celini očuvane. -rekla je Tijana Stanković Pešterac, rukovodilac odeljenja arheologije iz muzeja Vojvodine.

Program Dana evropske kulturne baštine završen je koncertom Filharmonije mladih “Boris Pašćan”.


 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković