webinfo

A+ A A-

Članci

GRADSKI NARODNI ORKESTAR NOVI BEČEJ

 

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_OrkestarNBLogo.jpgEntuzijazmom i vrednim radom do uspeha!

 

Da Novi Bečej nije “samo još jedna uspavana vojvođanska varošica” govori pre svega bogat kulturni i umetnički program koji je na raspolaganju svim stanovnicima opštine. Pored više amaterskih pozorišnih skupina, tamburaškog ansambla “Obzorja” i mnogih drugih institucija i udruženja, od prošle (2015.) godine, kulturni život Novog Bečeja obogaćen je još jednom “prinovom” - Gradskim Narodnim Orkestrom Novi Bečej. Tog 25. septembra zvanično je osnovan, a već tri meseca kasnije, 27. decembra, debitovao je pred novobečejskom publikom. Na repertoaru su tada bile raznolike kompozicije: od tradicionalnih srpskih kola, preko filmske muzike, pa, sve do ruskih i ukrajinskih romansi, ali sve u adekvatnim aranžmanima i sa ukusom. Uspeh nije izostao! Gromko odobravanje Novobečejaca razleglo se mnogo dalje od pozorišne sale Doma kulture. Posle duže pauze, Orkestar se sprema da ponovo priušti našim sugrađanima kvalitetan kulturni sadržaj. Sedmog oktobra, u petak, sa početkom u 19 časova, održaće se dugoočekivani drugi koncert Gradskog Narodnog Orkestra Novi Bečej. O svemu ovome, razgovarali smo sa šefom orkestra, Srđanom Grahovcem koji je, kao dvadesetpetogodišnjak jedan od najmlađih vođa orkestara u Vojvodini.

- Kako si došao na ideju da pokreneš jedan ovako ozbiljan ansambl i ko su uz tebe bili osnivači orkestra?

Jako davno sam imao tu ideju. Još kao klinac, sa nekih petnaest, šesnaest godina, videvši Ljubišu Pavkovića, velikog muzičara koji je vodio narodni orkestar Radio Televizije Srbije. Ja sam imao želju da stanem u prvi red i vodim jedan narodni orkestar ovakvog tipa i sastava i to je to, otprilike. Inače, ja sam sam osnivač. Jednog dana, jednostavno sam stavio na spisak sve ljude iz Novog Bečeja koji bi mogli da izdrže ovaj tempo i da daju neki kvalitet zvuka.  

- Koliko ima članova, da li su svi muzički obrazovani i koji su uslovi da neko postane član orkestra?

Orkestar trenutno ima trinaest članova, mada taj broj nije strogo fiksiran. Većina ima muzičko obrazovanje. Možda samo dvoje ili troje nemaju neko formalno muzičko obrazovanje. A, da bi ušao u ovakav tip orkestra, potrebno je da se prođe jedna vrsta audicije koja traje mesec do dva dana i moraš da barem čitaš note, da si koliko-toliko pismen, da poznaješ muzičku teoriju i harmoniju da bi mogao da sviraš.

- Dvadeset i petog septembra vaš orkestar napunio je godinu dana. Čime ste se bavili u ovih proteklih godinu dana? I kako ste zadovoljni reakcijama publike?

Imali smo novogodišnji koncert (27. decembra 2015. prim. nov.) koji je odlično prošao, jako smo zadovoljni. Posle toga, nismo imalib_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_OrkestarNBNovaGodina.jpg nekih nastupa, iako je trebalo, no, okolnosti nisu dale. Kasnije, imali smo probe, mudro i vredno vežbali i, eto, sada, sedmog oktobra, imaćemo koncert, upravo povodom godišnjice orkestra. Time ćemo obeležiti punu godinu da radimo i širimo tu lepu, narodnu muziku. Zadovoljni smo reakcijom publike na novogodišnji koncert i ja i drugi članovi orkestra. Sala je bila puna, a ako se ne varam, ljudi su i stajali sa strane. Odziv je bio i bolji od očekivanog. Mislim da je našem narodu i našoj publici potrebno da se vratimo onom najboljem i najlepšem u našoj muzici, da podsetimo šta je to bilo nekada, kako se nekada sviralo i da je sve to imalo neki svoj lep osećaj, utisak. Jako sam zadovoljan i nadam se da će biti tako i u narednom periodu. 

- Koje su to novine koje publika može očekivati na repertoaru predstojećeg koncerta?

Sad ćemo imati jedan novitet u tradicionalnom, narodnom duhu. To će biti striktno gradske pesme i igre. To je, slobodno mogu da kažem, neki malo veći vid umetnosti u narodnoj muzici jer tu ima dosta delova klasičnih numera. Tu muziku su komponovali veliki umetnici: Isidor Bajić i Kornelije Stanković, na primer. Bez toga ne bi bilo ni ove narodne muzike koja je kasnije nastala. Prvo su bile ove gradske pesme i igre koje su se izvodile na dvorovima, na balovima i slično. Mislim da će to biti jako lepo publici. 

- Na kraju, kakvi su vam planovi za budućnost orkestra?  

b_320_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_OrkestarNBProba.jpgZa budućnost imam mnogo ideja. Voleo bih da proširim ovaj orkestar, da to bude još veći sastav. Da bude više gudala na sceni, više ljudi. Što je više ljudi, što je više muzičara, to znači da program može biti i veći, može da se stigne i klasična muzika, malo ozbiljnija. Mnogo toga imamo u programu u narednom periodu. Nadamo se dobrom poslu, dobrom vežbanju. Nadamo se da se i van granica naše zemlje čuje za nas i tako, ali... Ne zavisi to sve od nas i neka za sad ostanemo na ovome.

Podsećamo, Gradski Narodni Orkestar Novi Bečej nastupiće u petak, sedmog oktobra, u velikoj sali novobečejskog Doma kulture. Koncert počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan, što ne znači da se, ipak, neće tražiti čuvena “karta više”.      

 

 

 

 

 

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković