webinfo

A+ A A-

Članci

ZAGONETKE I PRIČE NA DAR NOVOBEČEJSKIM OSNOVCIMA

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PetrovicNB20162.jpgUroš Petrović, poznati srpski autor književnosti za decu i omladinu, posetio je Novi Bečej.

 

U sredu, 5. oktobra, u sklopu dešavanja tokom Dečije nedelje, Novi Bečej posetio je renomirani pisac književnosti za decu i omladinu, Uroš Petrović. U organizaciji Narodne biblioteke Novi Bečej, a u saradnji sa osnovnim školama iz Novog Bečeja, našim mladim sugrađanima je omogućeno da provedu jedan lep deo prepodneva družeći se sa poznatim autorom, rešavajući zagonetke i slušajući neke od priča iz njegovih mnogobrojnih knjiga.

Okupljeni osnovci uzrasta od trećeg do šestog razreda iz obe osnovne škole iz Novog Bečeja, na samom početku su pozdravili piscab_320_240_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PetrovicNB2016.jpg srdačnim aplauzom. Uz uvek prisutni osmeh, on im se zahvalio i tako je počelo nezaboravno druženje. Jedna za drugom, ređale su se zagonetke izvedene iz piščevih priča o Marti, junakinji njegovih knjiga koja uskoro dobija i društvenu igru, a koje su naši mladi Novobečejci i Novobečejke svesrdno rešavali. Mnogo pokušaja dalo je i mnogo rezultata, a najbolji u rešavanju zagonetki dobili su na poklon šarene loptice koje, prema rečima gospodina Petrovića, služe sa “hipnotisanje letećih veverica”. Takođe, svaki mališan koji je pogodio tačan odgovor na zagonetku dobio je jedinstvenu priliku da bude prosvetljen uz pomoć neobične sprave koju je Petrović dobio “u Rusiji od jednog bivšeg agenta KGB-a”. Odakle god došle te šarene loptice i neobična sprava za prosvetljenje, postigle su cilj. Oduševljenje među decom bilo je očigledno, mada, ni prisutni odrasli nisu mogli sakriti užitak u rešavanju zagonetki i druženju sa piscem.

Prema rečima Agneš Đukičin, direktorice Narodne biblioteke Novi Bečej i glavnog organizatora ovog događaja, cilj je bio na što adekvatniji način obeležiti Dečiju nedelju.
-Nije bilo ni trenutka sumnje da li pozvati gospodina Petrovića. On je izvrstan pisac, ali, pre svega, odličan je u kontaktu sa decom. Velika je privilegija što je našao vremena i za nas u svom, zaista, prebukiranom rasporedu i smatram ovo velikim uspehom za sve nas", dodaje dirketorica Đukičin.

Uroš Petrović kaže da mu je izuzetno drago što ga je Biblioteka pozvala da dođe u Novi Bečej, naglasivši još i deca bolje rešavaju zagonetne priče od odraslih.
-Odrasli imaju više znanja, obrazovanja i iskustva, ali deca imaju više mašte i hrabrosti i onda su oni u nekoj vrsti prednosti. Cilj mi je i da im objasnim da će čitanjem, u ovom uzrastu, imati i veće šanse u životu. Dete koje čita ima malo bogatiji rečnik, bolje se izražava i čime se god bude bavilo u životu, biće uspešnije.”
Na pitanje novinara o tome kako se novobečejska deca odnose prema zagonetkama i ovom vidu druženja, Petrović dodaje:
-Ja radim u dvanaest zemalja Evrope i uvek je ovako. Ima malih razlika, ali deca u Novom Bečeju reaguju slično kao deca u regionu. Nedavno sam radio književni susreti i predavanje u Švedskoj gde su bili prisutni pripadnici sedamdeset i pet nacija. E, tu ima malo razlike... Deca iz Amerike i Zapadne Evrope razmišljaju racionalno, traže praktična rešenja. Ovi iz Afrike više idu na dušu, dakle više idu na ta rešenja koja su maštovitija i lepršavija, dok oni iz Istočne Azije koji su učestvovali teško se odluče da kažu svoju ideju ako nisu potpuno sigurni da je tačna. Ovde nema neke velike razlike. Sve je to jedan isti kulturološki prostor.”

Po završetku druženja, mnogi mladi čitaoci i čitateljke prišli su da se pozdrave sa autorom. Mnogima je on i potpisao primerke svojih knjiga. Sudeći po reakcijama mališana, današnji susret sa Urošem Petrovićem dugo će se prepričavati među našim osnovcima. Ostaje nada da ćemo u budunosti imati što više ovakvih sadržaja za najmlađe.

b_670_503_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PetrovicNB20163.jpg

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković