webinfo

A+ A A-

Članci

POLAGANJE VENACA NA SPOMENIK PALIM DOBROVOLJCIMA U NOVOM MILOŠEVU

NMVenci.jpgPolaganje venaca na spomenik posvećen srpskim dobrovoljcima iz Novog Miloševa (nekadašnjeg Karlova i Beodre), palim borcima u Prvom svetskom ratu i predavanje dr Milana Micića biće održano u subotu 15. oktobra u Novom Miloševu sa početkom u 16h.

 


Kod spomenika vence polažu predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, i istoričar dr Milan Micić. Nakon toga, dr Milan Micić održaće predavanje i predstavljanje knjiga „Nezapamćena bitka: Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914–1918” i „Srpski dobrovoljci 1914–1918: Životi, sećanja” u izdanju Banatskog kulturnog centra.

U Prvоm svеtskоm rаtu Novo Miloševo је dаlо vеći brој dоbrоvоlјаcа, bivših аustrоugаrskih vојnikа, kојi su prеšli u srpsku vојsku i učestvovali u borbama na Dobrudži i Solunskom frontu.

Nakon rata, dobrovoljcima iz Novog Miloševa je podignut spomenik 1924. godine sa uklesanim njihovim imenima. Ovaj spomenik, pоrеd mеmоriјаlnе, imа i vајаrsko-umetničku vrеdnоst. Posle Drugog svetskog rata je srušen, da bi 1975. bio ponovo postavljen, a 2014. je obnovljen.

PROGRAM:
Novo Miloševo, 15. 10. 2016. od 16 časova

Dom penzionera:
- skup gostiju

Kod spomenika dobrovoljcima u parku:
- parastos dobrovoljcima
- polaganje venaca

Dom penzionera:
- predavanje dr Milana Micića
- otvaranje izložbe slika Vere Nedin

 

Danilo Gurjanov
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković