webinfo

A+ A A-

Članci

Deformiteti kičme i adekvatne vežbe

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Vezbekicma.jpgVeliki broj dece, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilnog sedenja, pati od deformiteta kičmenog stuba i to najčešće od skolioze, kifoze i lordoze.

 

Kakvi su to deformiteti i kako se mogu otkloniti, pitali smo Novobečejca Nikolu Velisavljeva, diplomiranog kineziterapeuta i profesora fizičkog vaspitanja.
- Kineziterapija iliti korektivna gimnastika je grana medicine, koja se bavi prevencijom i korekcijom deformiteta nastalih kod dece u nekom najranijem dobu. Što se tiče kičme, najčešći deformiteti su lordoza, prenaglašena krivina u lumbalnom delu kičme (u krstima), kifoza ili pogrbljenost predstavlja povećanu zakrivljenost kičmenog stuba u grudnom delu i skolioza, koja može biti totalna ili parcijalna, a to je krivljenje kičme u stranu, a može biti jednostruka, u obliku slova “c”, dvostruka, kada se kičma krivi na obe strane kao slovo “s” i, vrlo retko, trostruka. Tu su još i deformiteti nogu - X i O noge i ravni tabani”-objasnio je Velisavljev.

Vežbe se izvode u Rekreativnoj hali pri Domu za odrasla lica i trenutno ima dve oformljene grupe dece koja vežbaju. Vežbe korigovanja deformiteta se inače rade od sedme godine života pa naviše, pošto su svakoj osobi, koja ima problem sa kičmom, ove vežbe i te kako korisne. Kod dece mlađeg doba se u potpunosti mogu ispraviti deformiteti lakšeg i srednje teškog stepena, a kod osoba preko 24 godina se mogu ublažiti bolovi koji se javljaju pri deformitetima kičme, za lakše funkcionisanje u svakodnevici.

-U zavisnosti od stepena iskrivljenosti kičme, redovnim vežbama se deformitet može ublažiti kod težih slučajeva, a potpuno otkloniti kod lakših. Međutim, najbitnija stvar je preventiva, potrebno je pratiti rast kičmenog stuba od najranijeg uzrasta i blagovremeno reagovati na svaku promenu”-istakao je terapeut.

Čas vežbanja traje 60 minuta, a vežbe su individualne i u zavisnosti od deformiteta i težine problema.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković