webinfo

A+ A A-

Članci

Državni sekretar ministarstva zdravlja Ferenc Vicko posetio opštinu Novi Bečej

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_sastanakvicko.jpgDržavni sekretar ministarstva zdravlja Republike Srbije Ferenc Vicko je u ponedeljak, 24. oktobra posetio Dom zdravlja opštine Novi Bečej. On je o problemima u radu ove ustanove i teškoj finansijskoj situaciji razgovarao sa predsednikom novobečejske opštine Sašom Maksimovićem, njegovim zamenikom Brankom Svilengaćinim, Ivanom Zecom v.d. direktora Doma zdravlja i dr Zvjezdanom Beletićem, šefom odseka zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja RS zaduženim za Vojvodinu.

 

Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej je naglasio da je razlog posete državnog sekretara informisanje o trenutnom stanju zdravstva u novobečejskoj opštini, kao i o stanju samog Doma zdravlja, uz osmišljavanje prvih koraka ka iznalaženju rešenja za zaustavljanje negativnog trenda koji Dom zdravlja vodi ka sve većim dugovanjima.
- Ta dugovanja trenutno iznose preko 130 miliona dinara i "nasleđena" su iz perioda prethodnog rukovodstva. Za lokalnu samoupravu to je nerešiv problem iz objektivnih razloga, odnosno nedostatka sredstava. Primarni cilj je zaustavljanje rasta dugova, a da to ne bude na uštrb naših građana. Predočili smo državnom sekretaru sve informacije kako su dugovanja nastala i sada tražimo konkretna rešenja kako bismo Dom zdravlja „postavili na noge“.

Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja je izjavio kako je lokalna samouprava ta koja je osnivač Doma zdravlja i koja snosi odgovornost u samom funkcionisanju ove ustanove, ali naravno da je i Mnistarstvo zdravlja, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, tu da pokuša da učini sve ono za šta ima mogućnosti.
- Ministarstvo najviše može da pomogne oko kadrova, a tu su i razni projekti. Tu smo da damo savete i preporuke, ali to je proces gde se mora ići korak po korak. Prvi korak je pokušaj smanjivanja svih onih izdataka koji se tiču ministarstva i fonda s ciljem pomaganja Domu zdravlja da se izvuče iz dugova. Kada to rešimo, onda možemo razmišljati i o daljim koracima.“

Ivan Zec, v.d. direktor Doma zdravlja u Novom Bečeju, kaže da je rukovodstvo ove ustanove spremno da sarađuje u svakom pogledu, ali da su im neophodne instrukcije i sa republičkih i sa pokrajinskih nivoa vlasti.
- Uz podršku lokalne samouprave, nadam se da ćemo uspeti rešiti bar one probleme koji se trenutno mogu rešiti. Pored finansijskih problema koje imamo, potrebno je uz pomoć ministarstva i pokrajinskog sekretarijata rešiti i problem kadrova, jer trenutno radimo prema normativima i planu kadrova iz 2013. godine. Trenutno su nam neophodni jedan lekar za hitnu službu kako bi ona normalno funkcionisala i jedan lekar na zameni u Novom Miloševu.“

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković