webinfo

A+ A A-

Članci

Počeo festival komedije u Novom Bečeju

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_1.vece2.jpgU ponedeljak, 24. oktobra, u novobečejskom Domu kulture, otvoren je ovogodišnji festival komedije “Jovan Knežević - Caca”. Organizator festivala je Amatersko pozorište Novi Bečej, a generalni pokrovitelj Opština Novi Bečej.

 

Okupljenoj publici u pozorišnoj sali Doma kulture obratio se, u ime organizatora, predsednik organizacionog odbora festivala, Saša Milenković. Zahvalivši se svima koji su došli da uveličaju prvi dan festivala, on je napomenuo da je ovo osmi put da se festival održava za nešto više od četrnaest godina, ali i da nije najpreciznije reći da je u pitanju “otvaranje festivala” jer festival uvek postoji i radi, a ovo je, kako on kaže: “samo podsećanje da je festival uvek otvoren”.
Ovogodišnji žiri festivala čine Mina Lazarević, glumica, Milan Mađarev, teatrolog i Vladeta Sudarski, glumac. Predstavljajući žiri, Milenković je rekao da “ove godine, usled zdravstvenih problema, Slobodan Preradović, naš dugogodišnji prijatelj, nije u mogućnosti da bude deo žirija, ali da je zbog svega što je učinio za nas uvršten u program”.
U ime lokalne samouprave, koja je i glavni pokrovitelj ovog festivala, prisutne je pozdravio predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović. On je podsetio okupljene na dugogodišnju, čak i viševekovnu, pozorišnu tradiciju u Novom Bečeju i na snažnu vezu između Jovana Kneževića Cace i osnivanja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. S tim u vezi, naglasio je i da će svaka kvalitetna kulturna aktivnost uvek imati podršku lokalne samouprave.
Predsednica žirija, Mina Lazarević, pozdravila je publiku i organizatore, zahvalila se na prilici da učestvuje u radu festivala i, poželevši sreću svim učesnicima, program ovogodišnjeg festivala komedije i zvanično je otpočeo.


ZVEZDANA PRAŠINA

Na programu prve večeri festivala bila je predstava “Zvezdana prašina” u izvođenju Gradskog pozorišta “Teatar 91” iz Aleksinca. Ovaj komad delo je jednog od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca, Dušana Kovačevića, a režiju potpisuje Branislav Nedić.
“Zvezdana prašina” jedan je od Kovačevićevih manje poznatih tekstova. Iako žanrovski komedija, u njoj se sa komičnim elementima prepliću i javljaju i neka ozbiljna pitanja. Govoreći o dva nezadovoljna bračna para čiji se zajednički životi raspadaju, Kovačević na duhovit način predočava svu tragičnost ljudskog nezadovoljstva i frustraciju koja nastaje iz bračne rutine i zasićenosti.
Bez sumnje, Nedić je uspeo da u svojoj režiji ovog teksta uhvati samu srž Kovačevićeve zamisli. Novobečejcima od ranije poznata glumačka ekipa iz Aleksinca vešto nas je vodila kroz više od sat vremena kvalitetnog teatra. Od samog početka koji je delovao prilično blago, preko zapleta i vrhunca do krešenda u raspletu, pažnja publike bila je prikovana za glumce i glumice na sceni. Poseban akcenat dala je scenografija čiji minimalizam je poslužio kao snažno oruđe za skretanje fokusa na glumce i njihovu izvedbu.
Činjenica je da je publika prve večeri odlično primila aleksinačku predstavu. Na okruglom stolu o predstavi koji je održan neposredno po završetku saopštena je i prosečna ocena publike (svaki član publike po završetku predstave ocenjuje odgledani komad dajući ocenu na skali od 1 do 5 prim. aut.). “Zvezdana prašina”, prema sudu publike, osvojila je prosečnu ocenu 4.58 je što u samom vrhu festivala komedije u poslednjih nekoliko godina.


Tokom okruglog stola glumci su bili u prilici da razmene mišljenja sa članovima žirija i drugim prisutnima, da čuju kritike, a na b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_1.vece.jpgkoncu večeri, proglašena je i najbolja uloga prema mišljenju publike. Ovoga puta, najbolja uloga bila je uloga “pijanog kuma” koju je sjajno tumačio glumac Boban Todorović.


Na programu festivala u utorak, 25. oktobra je otvaranje izložbe dečijih radova (od 19 časova) i predstava “Beogradska trilogija” prema tekstu Biljane Srbjanović, a u režiji Dejana Cicmilovića, koju će odigrati glumci Račanskog pozorišta KC “Radoje Domanović”.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković