webinfo

A+ A A-

Članci

BEOGRADSKA TRILOGIJA NA DRUGOJ VEČERI FESTIVALA KOMEDIJE

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_2.vece1.jpgDrugo takmičarsko veče ovogodišnjeg festivala komedije “Jovan Knežević Caca” u Novom Bečeju bilo rezervisano za predstavu “Beogradska trilogija” u izvođenju Račanskog pozorišta KC “Radoje Domanović”.

 

Ovaj komad prvi je dramski tekst koji je napisala autorka, Biljana Srbljanović. Iako u sebi sadrži elemente komike i komičnog, ovo je pre svega ozbiljna i, na momente, izuzetno teška priča o ljudima i sudbinama u haotičnim vremenima kraja dvadesetog i početka dvadeset i prvog veka. Tri priče, tri slike, povezane zajedničkim, gotovo poetskim, okvirom u vidu svojevrsnog trodelnog monologa, govore o dva brata koja su bežeći od rata i mobilizacije u Češkoj našli samo isprazno i besciljno tumaranje kroz život. Govore i o dva bračna para nezadovoljna sopstvenim postojanjem i uplašena budućnošću i koji gradeći novi život u Australiji, razaraju same temelje sopstvenih ličnosti. Na koncu, poslednja slika govori o dvoje mladih koji se pukom slučajnošću sreću na plaži u Kaliforniji u novogodišnjoj noći i gde smrt dolazi po jedno od njih, ali ne rukom stranca, već iz cevi pištolja našeg čoveka, emigranta kao što su i oni.
Ovakav težak tekstualni predložak račanska glumačka ekipa pod rediteljskom palicom Dejana Cicmilovića iznela je i više nego adekvatno. Bez grešaka u dikciji, samuvereno i snažno nosili su svoje likove pred novobečejskom publikom kojoj su oni, većinom, stari znanci. Jasno omeđeni likovi, ubedljiva gluma i dobra glumačka podela upareni sa vrlo maštovitim scenskim rešenjima i dobrom muzičkom podlogom, učinili su da gledaoci bez i jednog trena “praznog hoda” prate tok radnje.
Na osnovu reakcija publike (koja je predstavu kao celinu ocenila prosečnom ocenom 4.15), jasno je da je priča koja je ispričana na ovaj način nešto sa čime se svako od nas može poistovetiti i, na žalost, u mnogo čemu oslikava sadašnjost našeg društva dajući Cicmilovićevoj režiji i dimenziju društvene kritike. Predstava se, krajnje prigodno, završava poznatom pesmom Riblje Čorbe - Zbogom, Srbijo ostavljajući publiku u mraku pozorišne sale, nasamo sa utiscima i mislima koji se moraju javiti.

Na okruglom stolu, članovi žirija skrenuli su pažnju upravo na žanrovsko odstupanje ove tragikomedije u odnosu na ostala b_320_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_2.vece2.jpgostvarenja na festivalu. Ipak, uprkos tome, predstava kao celina dobila je mnoge pohvale, a naročito dobro uigrana glumačka ekipa. Ovom prilikom, saopšten je i rezultat glasanja publike za glumca, odnosnu glumicu večeri i, ovoga puta, to je bila Gorica Milojević, dugogodišnja glumica Račanskog pozorišta koja je više puta igrala pred publikom u Novom Bečeju i uvek pobrala najveće simpatije.

Na programu festivala u sredu 26. oktobra je dečija predstava “Šumska bajka” koja počinje u 10 časova, slušanje radio drame “Prečanske zađevice”, prof. dr. Milana Mađareva u 18 i 30, a na velikoj sceni igra predstava Gradskog pozorišta iz Jagodine “Sab(h)rana dela Viljema Šekspira” koja počinje u 19 časova i 30 minuta.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković