webinfo

A+ A A-

Članci

Psihologija i oblast rada psihologa

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_Maja_Teofanovska.jpgPsihologija se oduvek interesovala za psihičke procese i ponašanje ljudi. U pokušaju da razjasni kompleksni ljudski um, morala je da obuhvati različite aspekte i razvije različite discipline. O tome i o drugim stvarima, popričali smo sa Marijom Teofanovskom, psihologom Doma zdravlja opštine Novi Bečej.

 

Čime se bavi psiholog u zdravstvu?

- Psiholog u zdravstvu se bavi pojedincima sa određenim problemima. To mogu biti problemi vezani za psihička stanja, kao što su psihički poremećaji , afektivni poremećaji, anksioznost, panični poremećaji, različite vrste fobija,anksiozno depresivne tegobe, zatim mogu biti problemi svakodnevnog življenja, kao što su porodica i partnerske relacije, stres, teškoće u komunikaciji i slično. Isto tako, radi i sa zdravim ljudima koji žele da preveniraju bolest i unaprede svoje zdravlje.


Iz kojih razloga Vam se pacijenti najčešće obraćaju?

- U Domu zdravlja radim preko 25 godina. Najveći deo poslova u mom radu je vezan za dijagnostičku procenu, tj primenu različitih testova. To mogu biti testovi ličnosti, test inteligencije, test na organska oštećenja, indeks emocija i razni drugi testovi.
Drugi deo rada psihologa u zdravstvu odnosi se na psihoterapijski rad, gde kroz razgovor sa pacijentom pokušavamo da zajednički dođemo do rešenja problema koji ga muče.
Problemi zbog kojih se pacijenti javljaju su razni. U dečjem uzrastu su to teškoće u socijalizaciji, ulazak u kolektiv, kao što je polazak u vrtić ili školu, teškoće u učenju, a često se i roditelji javljaju da se konsultuju da li su vaspitne mere koje primenjuju ispravne.


A ostala populacija, kao adolescenti ili odrasli?

- Sa mladima radim u saradnji sa školama, gde držim psihološke radionice iz oblasti reproduktivnog zdravlja.
Odrasli pacijenti se javljaju najčešće zbog dijagnostičke procene, na zahtev lekara ili invalidske komisije zbog procene radne sposobnosti. Njihovi najčešći problemi su depresija, zaboravnost, konfliktni odnosi u porodici Sve su ovo poslovi koje radim individualno sa pacijentom.


Pored individualnih terapija, da li postoje i grupne terapije?

- Da, radim i grupni rad sa pacijentima. To je grupa za odvikavanje od pušenja koju vodim poslednjih nekoliko godina. Zainteresovani pacijenti dolaze najpre na razgovor, gde se dogovorimo o početku rada grupe. Grupa se sastaje svakodnevno cele jedne nedelje i kasnije jednom nedeljno imamo kontrolne individualne sastanke.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković