webinfo

A+ A A-

Članci

BAJKE, ZAĐEVICE I ŠEKSPIR TREĆEG DANA FESTIVALA KOMEDIJE

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_3.vecedeca.jpgTreći dan festivala komedije “Jovan Knežević Caca” koji se održava u Novom Bečeju bio je ispunjen raznovrsnim sadržajima za publiku svih uzrasta.

 

Program je u sredu, 26. oktobra počeo već u 10 časova dečijom predstavom “Šumska bajka” koju su za decu predškolskog uzrasta odigrali mladi glumci i glumice iz dečijeg pozorišta “Lane” iz Kikinde. Najmlađa publika festivala uživala je u zgodama i nezgodama vuka, lisice i dva mala, promrzla zeca koji su i glavni protagonisti priče. Iako, namenjena najmlađima, ova predstava dotiče se nekih ozbiljnih tema. Pre svega, ona govori o siledžijama i onima koji od njih moraju da se brane. Kako u samom tekstu predstave jedan od likova kaže: “I kada si jak i od tebe ima neko jači”. Kada izgladneli vuk pozove u pomoć svoju prijateljicu lisicu da zajedno ulove par zečeva koji je zalutao u njihov deo šume, zečevi, u poslednjem trenutku, bivaju spaseni intervencijom Zime i medveda. Najmlađi Novobečejci svesrdno su navijali za zečeve, negodovali na siledžije vuka i liju, a svi zajedno su uskliknuli u trenutku raspleta. Zadovoljstvo mališana bilo je očigledno i nakon predstave.
Okupljeni predškolci su po završetku predstave bili u prilici da pogledaju i izložbu radova dečije likovne radionice sa prošlogodišnjeg festivala i da razgledaju i druge postavke u Domu kulture u Novom Bečeju.


Program je nastavljen u 18 časova i 30 minuta u galeriji “Selo” javnim slušanjem radio komedije “Prečanske zađevice” čiji autorb_300_293_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_3.vece2.jpg je doktor Milan Mađarev, naš istaknuti teatrolog i član žirija ovogodišnjeg festivala. “Prečanske zađevice” su priča o porodici i porodičnim odnosima na prostoru Vojvodine među tzv “prečanima”. Kada mladi Steva odlučuje da se oženi, njegova majka prva je koja negoduje. Međutim, kada se ispostavi da je buduća mlada Sremica, baš kao i ona, a ne Banaćanka kao njegov otac, priča se obrće. Mnogo vrcavog humora tipičnog za vojvođansko podneblje i mentalitet prožima celo ovo delo i sasvim je jasno da dobra reakcija publike počiva i u činjenici da svi mi koji živimo ovde možemo bez problema da se povežemo sa dijalozima i scenama koji su izvedeni pred nama. Takođe, i samo prisustvo autora i njegova uvodna reč približili su publici ovu postavku “Zađevica”. Novobečejci su bili u povlašćenom položaju da čuju ovu radio komediju budući da, kako kaže dr Mađarev, ona nije često na programu radio stanica.


Kruna programa trećeg dana bila je izvedba predstave “Sab(h)rana dela Viljema Šekspira” u režiji Branislava Nedića, a izvođenju Gradskog pozorišta Jagodina. Da se podsetimo, ovo je druga Nedićeva režija ove godine na festivalu. U ponedeljak, prvog dana festivala, aleksinački Teatar91 igrao je “Zvezdanu prašinu” koju je takođe on režirao. Ova neobična komedija mešavina je više žanrova. Od komedije situacije, preko komedije karaktera, pa sve do parodije i, na trenutke, farse gotovo svaka vrsta komedije preplela se u jednoj tački. Osnova zapleta je u štrajku glumaca koji navodi obeznađenog dramaturga da umesto glumaca na scenu izvode pomoćne pozorišne radnike ne bi li publici priuštio izvođenje sabranih dramskih dela Vilijema Šekspira. Na njegovo iznenađenje, rekviziter, kostimografkinja i stolar bivaju i više nego voljni da pomognu. U narednih sat i po vremena, ovaj nevešti trio potpomognut dramaturgom i portirom pozorišta, izveo je neke od najpoznatijih delova Šekspirovih komada. Od Julije koja sasvim neslavno i neubedljivo umire, preko Tita Andronika koji vodi kulinarsku emisiju, pa sve do košarkaške utakmice engleskih kraljeva gde Ričard Treći predriblava svoje protivnike uprkos sopstvenoj grbavosti, sve je tu. Nikako ne smemo zaboraviti ni Makbeta koji govori “pravim škotskim akcentom”, Otela čija tragična ljubav je ispričana kroz hip hop, a vrhunac predstave bio je poslednji segment u kome su nesuđeni glumci izveli (dramaturg u jednom trenu reče i “sahranili”) najveću Šekspirovu tragediju - Hamleta.
b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_3.vece1.jpgIako su likovi u predstavi diletantni i amateri, glumci koji su ih tumačili to nikako nisu. Vešto izvedeni karakteri, jasno omeđeni odnosi i dobra podela uloga su karakteristike Nedićeve režije koje se i ovde jasno vide.
Publika je nagradila Jagodince dugotrajnim aplauzom i opštim odobravanjem pokazavši da nije nužno biti ekspert za Šekspira da bi se uživalo u ovakvom komadu. Nažalost, ni treće veče festivala nije uspelo da popravi situaciju koja prati ovogodišnji festival od samog početka. Naime, i treće večeri posećenost je bila izuzetno slaba što je donekle i otežalo glumačke poduhvate na sceni. Tim više što ova predstava sadrži i elemente interakcije sa publikom.


Na okruglom stolu po završetku predstave, proglašen je najbolji glumac po mišljenju publike. Ovoga puta to je bio Nenad Petrović za ulogu Neše (Neše koji je bio i Julija i Dezdemona i Ofelija i... Mnogi drugi likovi u predstavama unutar predstave). Takođe, proglašena je i ocena publike. Predstava “Sab(h)rana dela Viljema Šekspira” na osnovu glasova publike dobila je prosečnu ocenu 4.77 i time postala predstava sa najvećom prosečnom ocenom na festivalu do sada.

Četvrtog dana festivala (četvrtak 27. 10) očekuje nas predstava za decu “Priča o dva slova” koja počinje u 16 časova i predstava “Tetovirane duše” Gradskog pozorišta Smederevska Palanka koja počinje u 19 i 30.
Dečija likovna radionica koja je bila predviđena za četvrtak, odložena je za petak u 10 časova.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković