webinfo

A+ A A-

Članci

USPAVANA ŠTRECILIJA I LJUBAVNO PISMO - POSLEDNJI TAKMIČARSKI DAN FESTIVALA KOMEDIJE

b_670_377_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_5.vece3.jpgU petak, 28. oktobra, održan je poslednji takmičarski dan festivala komedije “Jovan Knežević Caca” koji je počeo u ponedeljak, a završiće se danas, u subotu 29. oktobra.

 


Prva predstava petog dana bila je “Uspavana Štrecilija” koju su na novobečejskoj sceni odigrali najmlađi glumci Gradskog pozorišta Jagodina. Ova bajka govori o nesrećnoj veštici Štreciliji koja je poslednja veštica na svetu i želi da i ona nađe sebi nekog princa sa kojim bi i ona imala srećan kraj. Naravno, kao i u svakoj pravoj bajci, u priči se javljaju i princ, princeza, par zalutalih b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_5.vece1.jpgpatuljaka i zli vampir Toza Nervoza sa svojom ćerkom. Kroz mnoge peripetije, dijaloge pune duha i kvalitetne songove prilagođene najmlađima, ova predstava prosto se otvorila pred gledaocima. Nažalost, gledalište je bilo gotovo pusto na izvođenju ove predstave. Iako je nedostatak publikuma bio, na momente, opipljiv, mladi glumci i glumice i više su nego opravdali očekivanja i prevazišli taj, za glumca na sceni, veliki problem. Posebno iznenađenje bilo je prisustvo autora teksta “Uspavana Štrecilija”, Toda Nikoletića. Po završetku izvedbe, autor je izrazio svoje zadovoljstvo odnosom ansambla prema tekstu i pohvalio je rad i zalaganje cele ekipe predstave.


b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_5.vece2.jpgVečernji časovi bili su rezervisani za Pozorište amatera Batajnica - Sklonište u teatru koji su pred našu publiku izašli sa predstavom “Ljubavno pismo” prema tekstu Koste Trifkovića, jednog od klasika domaće komediografije. Zaplet, koji gotovo klasično vodviljski, iznet je prirodno, ubedljivo i gotovo bez grešaka. Sumnjičava supruga, pomalo lakoverni glavni junak, prevrtljivi prijatelj koji uvlači u svoje laži glavnog junaka, pa čak i dve sluškinje koje su retko u prvom planu, likovi su koje su batajnički glumci dočarali uverljivo i sa kojima publika nije imala problema da se prepozna i, u nekim momentima, i poistoveti. Posebnu draž klasičnom tekstu dale su muzičke numere koje su prožimale svih 50 minuta koliko je ova predstava i trajala. Ovo nije prošlo nezapaženo od strane žirija, te je i doktor Milan Mađarev tokom okruglog stola izneo stav da ovakav kreativan pristup daje jedan gotovo postmoderni kvalitet predstavi kao celini. Takođe, treba ukazati i na izuzetno kvalitetna kostimografska rešenja, kao i na kvalitetnu režiju Mirka Markovića.
Publika (koje je ovoga puta bilo znatno više nego prethodnih puta) dala je svoj sud i ocenila predstavu kao celinu prosečnom ocenom 4.88 čime je ova predstava izbila na sam vrh ovogodišnjeg festivala. Kao najbolji glumac večeri, prema mišljenju publike, ocenjen je Miljan Vojinović.

Poslednje festivalske večeri (subota 29. oktobar) predviđeno je predstavljanje gostujućeg pozorišta koje će izvesti predstavu u čast nagrađenih. Pre toga biće proglašeni pobednici i dodeljene tradicionalne Cacine lente. Program počinje od 19 časova u pozorišnoj sali Doma kulture u Novom Bečeju.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković