webinfo

A+ A A-

Članci

ZAVRŠEN FESTIVAL KOMEDIJE U NOVOM BEČEJU

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_6.vece2.jpgU subotu, 29. oktobra, zvanično je završen ovogodišnji festival komedije “Jovan Knežević Caca” koji se u Novom Bečeju održavao od 24. do 29. oktobra.

 

Subotnji program festivala bio je nešto drugačiji od dana koji su mu prethodili. Nešto posle 19 časova, na scenu je izašao Saša Milenković, glavni organizator festivala. On je pozdravio publiku u ime svih iz organizacije, zahvalio se na istrajnosti onima koji su ispratili ceo ovogodišnji festival pozvao žiri da mu se pridruži na sceni, te da se uruče nagrade i priznanja. Kao što je poznato, žiri festivala komedije ovog oktobra činili su dramska umetnica, Mina Lazarević koja je i predsedavala radom žirija, teatrolog Milan Mađarev i glumac Vladeta Sudarski.
Žiri koji je pratio svih pet takmičarskih predstava dodelio je šest Cacinih lenti za predstave na velikoj sceni. Predstava “Sab(h)rana dela Viljema Šekspira” Gradskog pozorišta Jagodina dobila je Cacinu lentu za najbolju predstavu. Glumac i reditelj iz Batajnice, Mirko Marković je dobio nagradu za najbolju režiju predstave “Ljubavno pismo” PAB – Skloništa u teatru. Nenad Petrović je najbolji glumac Festivala za ulogu Neše Suflera koji se srčano bori sa tumačenjem više likova u predstavi “Sab(h)rana dela Viljema Šekspira” , dok je Marija Zeljković najbolja glumica Festivala. Marija je, prema rečima žirija, pokazala čitavu paletu osećanja od zaljubljenosti, ljubomore, sumnje do vraćanja u bračnu idilu tumačeći ulogu Marije, žene lekara Vase Vidića u predstavi “Ljubavno pismo” . Za muzičku dramaturgiju u toj istoj predstavi, nagradu je dobio Zoran Straka, a specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobio je glumački ansambl predstave “Zvezdana prašina” Dušana Kovačevića Gradskog pozorišta "Teatar 91" Aleksinac.
Dodeljene su nagrade i za učesnike na tzv. Festiću, odnosno u konkurenciji predstava za decu. Nenad Petrović je pored pomenute nagrade za najboljeg glumca, dobio i nagradu za najbolju režiju predstave "Uspavana Štrecilija”. Najbolji glumac Festića bio je Luka Gajić koji je tumačio lik Viteza u “Uspavanoj Štreciliji”, a najbolja glumica Ivana Varađanin, za ulogu Lisice u “Šumskoj bajci”. Za najbolju scenografiju nagrađen je Milan Vujić iz “Šumske bajke”, a nagrada za najbolju kostimografiju otišla je u ruke Anđele Nikolić iz Gradskog pozorišta Jagodina za kostim u predstavi “Uspavana Štrecilija”. Renata Cvetkov je dobila Specijalnu nagradu za inventivnu i razbokorenu nadgradnju Romea i Julije Viljema Šekspira u svom autorskom projektu Priča o dva slova Dramske grupe OŠ "Nikola Vukićević" iz Somora, čiji je kompletni autor.

I ove godine, kao i prethodne dve, dodeljena je plaketa “Živojin Žika Milenković” . Ovo priznanje se dodeljuje pojedincima, organizacijama i institucijama koji su doprineli razvoju i radu festivala. Prethodnih godina to su bili Pozorišni muzej Vojvodine i Opštinska uprava Novi Bečej, a ove godine dodeljena je Slobodanu Preradoviću za izuzetan doprinos kvalitetu festivala u proteklim godinama. Preradović nije bio u mogućnosti da lično primi plaketu, ali, prema rečima Saše Milenkovića, plaketa će mu biti uručena naknadno.
Po završetku oficijelnog program, glumica Mirjana Zeljković iz PAB Skloništa u teatru iz Batajnice odigrala je monokomediju “Život jeb_300_375_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_6.vece1.jpg loto” . Ova originalna priča govori o mukama i nedaćama koje su zadesile nesrećnu glavnu junakinju u poslednjih nekoliko dana dovevši je u stanje na ivici nervnog sloma. Izvrsna gluma i perfektan scenski pokret oduševili su novobečejsku publiku koja je dugotrajnim aplauzom nagradila Zeljkovićevu.

Da se podsetimo, festival komedije “Jovan Knežević Caca” održava se već osmi put. Ove godine počeo je u ponedeljak 24. oktobra, a završio se u subotu 29. oktobra. Odigrano je pet predstava u konkurenciji za odrasle i tri predstave za decu. Interesantno je da se od pet takmičarskih predstava, samo tri mogu svrstati u komedije (Żvezdana prašina, Sab(h)rana dela Viljema Šekspira i Ljubavno pismo), dok su “Beogradska trilogija” i “Tetovirane duše” drame koje se graniče sa tragedijama. Na dečijoj sceni situacija je bila mnogo ujednačenija. Sve tri predstave bile su kvalitetne, maštovite, pune entuzijazma i odlično su korenspondirale sa publikom naišavši na svesrdno prihvatanje od strane mališana.
Ipak, da nije sve sjajno, pokazao je sam odziv publike. Naime, ove godine posećenost predstava bila je na rekordno niskom nivou. Gotovo svake večeri pozorišna sala Doma kulture bila je skoro pusta izuzimajući nekoliko redovnih posetilaca. Jedini izuzetak bilo je pretposlednje festivalsko veče, u petak, kada je poseta bila nešto bolja. Publika na programu za najmlađe bila je mnogo brojnija, mada je i tu bilo odstupanja, naročito na predstavi “Uspavana Štrecilija” Gradskog pozorišta Jagodina koja je igrana u petak popodne.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković