webinfo

A+ A A-

Članci

Predstavljen program Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_poljoprezentacija2.jpgPoljoprivredni proizvođači, pčelari i stočari sa teritorije opštine Novi Bečej su u sredu 2. novembra prisustvovali prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo o aktuelnim podsticajnim merama i mogućnostima kreditiranja.

 

Prema podacima kojima raspolaže sekretarijat, uprkos obilju privatnih gazdinstava na ovom području, stopa onih koji su aplicirali za podsticajne mere i/ili kreditiranje je na izuzetno niskom nivou te je cilj da se to promeni.


Mladen Petković, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je istakao da je ovo b_300_225_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_poljoprezentacija1.jpgsvakako jedna od mera ruralnog razvoja koju oni podržavaju.
- Ovde smo da predstavimo program sekretarijata za poljoprivredu i sve mere podsticaja koje pružamo prema registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Pošto smo uvideli da nije bilo dovoljno aplikanata sa teritorije opštine Novi Bečej, došli smo da ih ohrabrimo - rekao je Petković.


Kako je navedeno, najznačajniji konkurs je bio za navodnjavanje, gde je od 5 prijavljenih, četiri korisnika i dobilo podsticajne mere. Na ostalim konkursima koji su u nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prijavilo se tek po nekoliko aplikanata, dok se pčelari uopšte nisu oglasili.


Aleksandar Bogdanović iz pokrajinskog Fonda za razvoj poljoprivrede je istakao da je najbitnije informisati poljoprivredne proizvođače sa svim onim što Pokrajinska vlada radi u cilju razvoja poljoprivrede, kao i sa svim onim mogućnostima koje se mogu koristiti preko Fonda za razvoj poljoprivrede.
- Cilj tribine je, pre svega, da informišemo poljoprivredne proizvođače sa teritorije opštine Novi Bečej sa svim onim što Pokrajinska vlada radi u cilju razvoja poljoprivrede, kao i sa mogućnostima koje mogu da koriste preko Fonda za razvoj poljoprivrede, a odnose se, pre svega, na kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u okviru kreditnih linija koje svake godine određujemo zajedno sa pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu - istakao je Bogdanović.


Nakon razgovora sa učesnicima skupa, na kojem su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, predloženo je da kao olakšica od sledeće godine, počev od februara, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata dođu ponovo, kako bi pomogli aplikantima oko konkursa i ispunjavanja formulara, sa čime su se prisutni složili.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković