webinfo

A+ A A-

Članci

Sala Doma kulture biće savremena i moderna

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_DomkultureNB5.jpgU okviru projekta „Grad u fokusu“, za koji je opštinska uprava aplicirala u aprilu i u izuzetno velikoj konkurenciji i pobedila, novobečejskom Domu kulture za uređenje prizemne sale pripada 22 miliona dinara.

 

Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej naglašava da je ideja da se napravi jedan savremen i moderan prostor na preko 300 kvadratnih metara.
- Jedan deo je predviđen za stalnu postavku galerije koja će se u saradnji sa Muzejom Vojvodine realizovati u određeno vreme, dok će drugi deo biti namenjen za one sadržaje koji se i inače odigravaju u Domu kulture, a to su seminari, sastanci i predavanja. Taj drugi deo sale će biti opremljen svom audio-video tehničkom opremom neophodnom za ove namene. Mala sala u kojoj se svojevremeno igrao bilijar će biti arhivski deo i tu će biti prostor za “građu” Doma kulture, a već sad ima naznaka da ćemo od pojedinih sugrađana dobiti na poklon razne istorijske kolekcije lokalnog karaktera koje će ovde biti pohranjene i čuvane - rekao je Blažin.

Ovo je izuzetno zahtevan građevinski poduhvat, pošto je prostorija veoma niska, minimalno održavana poslednjih godina, a maksimalno trošena i totalno dotrajala.
- Do kraja godine nas očekuje završetak projektno-tehničke dokumentacije. Jeste da mi imamo idejno rešenje, ali sada je to potrebno uraditi detaljno sa svim neophodnim dozvolama i tek nakon toga počinjemo sa raspisivanjem javne nabavke za građevinski deo, zatim za opremu, vitrine, moderne reflektore, projektore, led panele, jednom rečju - maksimalno savremena digitalizacija prostora - objasnio je direktor Blažin, te dodao da je novac već na računu lokalne samouprave.
- Što se finansijskog dela tiče, od 22 miliona dinara, 15 miliona dinara je namenjeno za saniranje i adaptaciju ovog prostora, počev od zamene stolarije, sanitarnog čvora, pločica. Novac je obezbeđen, sledi realizacija uz odgovorno trošenje sredstava, koja naravno moramo opravdati. Predstavnici Ministarstva će propratiti svaku projektom predviđenu aktivnost i radove. Za realizaciju projekta imamo celu 2017. godinu kada će i radovi biti završeni - zaključio je za portal Webinfo Novica Blažin.

Prema idejnim planovima, budući prostor će pružati informacije o lokalnoj kulturi i istoriji, o arheološkom lokalitetu Borđoš, ali i o bilo kojim drugim kulturnim sadržajima na prostoru opštine, dok će sama zgrada Doma kulture na svojevrstan način pozivati sve da posete Araču ili Slano Kopovo. Ovo će takođe biti prava mogućnost da se zajedno sa hotelom „Tiski Cvet“ izađe na tržište i da se ostvari neka potencijalna saradnja u vidu kongresnog turizma.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković