webinfo

A+ A A-

Članci

Hemoroidi - nekome neprijatnost, nekome bolest

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_DrSkakicNB.jpgJedan od sve češćih zdravstvenih problema savremenog čoveka su hemoroidi ili šuljevi. O tome smo popričali sa dr Predrag Skakićem, lekarom opšte prakse u Domu zdravlja Novi Bečej.

 


Šta su hemoroidi ?

Hemoroidi su veoma često oboljenje završnog dela debelog creva. Zapravo se radi o proširenim venama, ili u predelu analnog otvora ili unutar rektuma (čmarnog creva). Smatra se da je skoro svaki odrastao čovek u nekom momentu života imao ili ima probleme sa hemoroidima.


Kako i zašto nastaju ?

Postoji više razloga nastajanja hemorida, vrlo često su oni povezani i zajedničkim delovanjem dovode do nastanka bolesti. Kao i kod većine bolesti “modernog doba” razlozi leže u pogrešnim, da ne kažem lošim životnim navikama. Hrana siromašna biljnim vlaknima, dugotrajno sedenje na WC šolji, dugotrajno sedenje uopšte, fizička neaktivnost, smanjen unos tečnosti dovode do formiranja tvrde stolice. Tvrda stolica se izbacuje uz napor te dolazi do povećanja pritiska u venama, do njihovog širenja i nastajanja hemoroida. Hronični zatvor ili proliv takođe mogu biti razlog nastanka šuljeva, a određenu ulogu igraju i nasledni faktori. Hemoroidi u trudnoći nastaju zbog pritiska ploda na vene i uglavnom su prolaznog karaktera.


Kakvih vrsta hemoroida ima ?

Postoje spoljašnji i unutrašnji hemorodi.

Spoljašni su vidljivi golim okom, nalaze se na samom analnom otvoru, ovalnog su oblika a pacijenti ih uglavnom sami mogu napipati. Glavni simptomi ovih hemoroida jesu bol, nelagodnost, svrab i peckanje u analnoj regiji, a ponekad dolazi i do blagog otoka i crvenila oko anusa. Kod spoljašnjih hemoroida krvarenja su uglavnom retka.

Unutrašnji hemorodi kao glavni simptom imaju krvarenje uz povremene bolove. Krv je svetlocrvena, nalazi se preko stolice, nije “pomešana sa stolicom" vidljiva je na toalet papiru, a ponekad se dešava da sveža krv kaplje u WC šolju nakon pražnjenja. Unutrašnji hemoroidi povremeno,tokom naprezanja ispadaju kroz analni otvor i uglavnom se spontano vraćaju.

Za postavljanje dijagnoze hemoroida uglavnom je dovoljan rektalni pregled, mada ponekad mora biti urađena anoskopija/proktoskopija.


Kako se leče ?

Uglavnom je za uspešno lečenje dovoljna samo promena životnog stila koliko je to već moguće. Konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima , kao što su žitarice sa celim zrnom,sočivo,ovsene pahuljice, jabuke, kruške, pasulj, kupus, krastavci uz obilnu svakodnevnu hidraciju, koja podrazumeva 5-7 časa vode na dan omekšaće stolicu i na taj način omogućiti pražnjenje bez puno napora.

Važno je izbegavati određene namirnice, pre svega ljutu i začinjenu hranu, alkohol, slatkiše, jer one mogu dovesti do pogoršanja stanja, vrlo često i do obilnijih krvarenja i jakog bola .Svakodnevna fizička aktivnost može ojačati mišiće trbuha i pokrenuti “lenja creva” te na taj način olakšati pražnjenje.Svakodnevne kupke u mlakoj vodi mogu opustiti mišiće creva i smanjiti pritisak na vene i posledično olakšati tegobe.

Od izuzetne važnosti je i stroga higijena analne regije, što kao prvu meru podrazumeva prestanak korišćenja toalet papira i pranje analne regije mlakom vodom i blagim sapunom nakon svake velike nužde.

Ukoliko je potrebno u lečenju se koriste i lekovi ,uglavnom u formi krema i rektalnih čepića. U apotekama je na raspolaganju veći broj ovih preparata. Prirodni lekovi kao što su neven ili kantarion čepići mogu zbog svog protiv-zapaljenskog dejstva biti itekako delotvorni. Međutim, kod najtežih slučajeve potrebna je ponekad i hirurška intervencija.

Najvažnije je, da se jednom usvojene ove zdrave životne navike treba sprovoditi i dalje kako bi se sprečio povratak bolesti ili pogoršanje stanja.


Savet lekara:

Hemoridi, iako za pacijenta izuzetno neprijatna bolest,u retkim slučajevima predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem.Promena režima ishrane i svakodnevna fizička aktivnost u većini slučajeva smanjuju simptome bolesti.

Za pacijente koji pate od ove bolesti savet je : Javiti se svom lekaru kako bi se postavila dijagnoza i isključilo postojanje nekih ozbiljnih stanja koje imaju sličnu simptomatologiju.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković