webinfo

A+ A A-

Članci

Akcija hvatanja pasa lutalica u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_VoziloKikindapsi.jpgU sredu, 9.novembru sprovedena je akcija hvatanja pasa lutalica na teritoriji Novog Bečeja, dvanaesta ove godine.

 

Hvatanje pasa lutalica i odnošenje uginulih životinja u opštini Novi Bečej sprovodi JP “Komunalac“ Novi Bečej, u saradnji sa Zoohigijenom iz Kikinde.

Problem napuštenih životinja uvek je aktuelan i jedan je od najsloženijih problema među građanima, nevladinim organizacijama i institucijama u Srbiji. Iako ne postoji zvaničan podatak o tome koliko pasa i mačaka luta ulicama širom Srbije, procenjuje se da ima oko 100.000 pasa, a mačaka čak nekoliko puta više.
Pojedini gradovi izgradnjom prihvatilišta za pse i mačke pokušavaju da smanje broj napuštenih životinja na ulicama, ali kako upozoravaju članovi nevladinog sektora, to nije dovoljno da bi se rešio problem.
Institucije i nevladine organizacije se ipak slažu u jednoj stvari, a to je da je za dalje smanjenje napuštenih pasa i mačaka neophodno odgovorno vlasništvo i kontrola vlasnika.

Dejan Todorović, koordinator hvatanja pasa pri JP “Komunalac“ je istakao da je tokom ovih dvanaest akcija, sa ulica sklonjeno blizu 250 pasa i oko 200 uginulih životinja.

- „Zoo Higijena“ iz Kikinde sprovodi ove akcije. Tu postoje neke procedure kao što je karantinski rok prihvatilišta, što je obaveza kada se životinja seli iz jedne u drugu opštinu - rekao je Todorović i dodao da je svaka akcija hvatanja pasa lutalica drugačija. Nekad se uhvati i po 25, a nekad samo 3 do 4 psa.

Uprkos kišovitom i hladnom vremenu, u sredu je uhvaćeno 11 pasa lutalica na celoj teritoriji grada.

Milan Dorogov, radnik Zoohigijene JP „Kikinda“ je objasnio da uhvaćene pse lutalice pregleda veterinar koji nakon 30 dana karantina i u zavisnosti od stanja svakog psa, odlučuje o njihovoj daljoj sudbini. Obzirom da su psi u prihvatilištu, postoji mogućnost da budu i udomljeni.

Apeluje se na građanstvo da u slučaju da žele da prijave psa lutalicu ili pak žele da se odreknu svog, pozovu JP “Komunalac“ Novi Bečej koji će preduzeti potrebne korake za rešavanje situacije.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković