webinfo

A+ A A-

Članci

Školske uniforme - da ili ne?

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Skolskeuniforme.jpgU medijima je odjeknula vest o ideji novog ministra prosvete Mladena Šarčevića koji se zalaže za povratak uniformi u osnovne škole.

 

Zora Rakić, direktorka OŠ ”Miloje Čiplić” iz Novog Bečeja ističe da je ova odluka prepuštena Savetu roditelja, pošto će to ipak biti njihov izdatak i oni su ti koji će odrediti da li su u mogućnosti to priuštiti svojoj deci ili ne.
Radne uniforme su već nekoliko godina tema u Ministarstvu prosvete i po školama. U medijima se čak može pročitati da će biti posebno zimske i posebno letnje uniforme, što je po mom mišljenju veliki trošak za roditelje. U neku ruku jeste korisno da se nose uniforme, ne toliko da bi svi bili jednaki, jer nikad neće postojati savršena jednakost, nego da bi se očuvala higijena one odeće koja je ispod i da bi škola imala neku specifičnost. Ali isto tako mislim da u školama imamo većih i hitnijih problema od radne uniforme i da bi se najpre tim pitanjima trebali posvetiti i rešiti ih“ - izjavila je direktorka i dodala da ukoliko bi i došlo do usvajanja uniformi, one bi se uvodile postepeno, počev od najmlađeg uzrasta, jer bi stariji učenici taj predlog sada loše prihvatili.

Ja sam za to da se uniforme uvedu, iz prostog razloga da deca budu isto obučena i da nema razlike u odevanju. Ne mogu svi sebi priuštiti firmiranu garderobu“ - rekla je Dujin Mirjana, učiteljica specijalnog odeljenja.

Milica Radonjić, pedagog u OŠ ”Miloje Čiplić” smatra da je to mač sa dve oštrice.
- Sve to ima pozitivnu i negativnu stranu. Negativna stvar se prvenstveno odnosi na materijalnu stranu, jer bi to išlo po džepu roditelja. Pozitivna strana je činjenica da bi deca zaista bila podjednako obučena, ne bi bilo ljubomore, svađa, razloga za ponižavanje i vređanje."

Učenici 5. razreda osnovne škole su oduševljeni ovom potencijalnom inovacijom i već sada zamišljaju kako bi izgledali u uniformama. Neki smatraju da devojčice treba da nose ružičaste uniforme, dečaci - plave, dok ima i onih koji bi želeli da izgledaju kao đaci po engleskim školama.

Đačke uniforme u Srbiji prvi put su nosili učenici liceja u prvoj polovini 19. veka. Učenice su nosile crne satenske gornje haljine (kecelje) sa belim kragnama i teget beretke, a učenici samo crni ili teget kačket sa rimskom oznakom za razred. Mnoge škole i države napustile su praksu uniformi u drugoj polovini 20. veka. Danas, osim nekoliko osnovnih i privatnih škola u Srbiji, školske uniforme su nepoznanica za đake u ostalim školama.

Vladimir Davidović, direktor OŠ „Josif Marinković“ je neutralan po pitanju uvođenja uniformi. Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo da odluku donesu roditelji, jer će to najverovatnije oni i finansirati.

 

Do pre 30 godina đačke uniforme su bile obavezne u našoj zemlji. U novobečejskoj opštini je to bio teget mantil srednje dužine, a ako ga je neko slučajno zaboravio, dobijao je minus. Takođe, u tim vremenima, učenicima osnovnih škola je bilo zabranjeno da u školu dođu našminkani, ofarbane kose i nalakiranih noktiju.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković