webinfo

A+ A A-

Članci

Svečano obeležen jubilej Doma kulture opštine Novi Bečej

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_40Jubilej.jpgU sredu, 16. novembra u Domu kulture opštine Novi Bečej, pred mnobrojnim gostima i uz prigodan program, obeležen je jubilej, 40 godina ove ustanove.

 

Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej je sa ponosom istakao kako je ovaj jubilej izuzetno važan za kulturu ove opštine.
„Od 1976. godine, kada je izgrađena, pa tokom istorije, ova ustanova je imala i druge namene, ali od 2004. godine zvanično nosi naziv koji ima danas. Od samog nastanka ona je bila u funkciji kulture i društvenog života naše zajednice. Pokušali smo doći do svih umetnika koji su imali bilo kakvog uticaja tokom ovih 40 godina kako bi njihove slike izložili u narednih mesec dana“.

Pojedinci i institucije koji su tokom dugog niza godina na neki način pomagali, sarađivali i učestvovali u kulturnom životu opštine, a samim tim i doprineli kulturi i društvenim dešavanjima u Domu kulture su Stevan Davidović, Slavica Kovačev, Branislav Stojančev-Paša, Milorad Mića Josimović, Tibor Nađ, Karolj Andre, Aleksandar Kasaš, Đorđe Simić, Milorad Mića Marović, Vlastimir Nikolić, Dimitrije Golemović, Marija Adamov, Sofija Gurjanov Jegdić, Savez amaterskih kulturno umetničkih društava Zrenjanin, Muzej Vojvodine Novi Sad, Narodni muzej Kikinda, Narodni muzej Zrenjanin i Narodni muzej Pančevo.

Stevan Davidović, dugogodišnji akter kulturnog života opštine Novi Bečej se osvrnuo na same početke rada Doma kulture, spomenuvši sva ona dešavanja koja su se odigrala ovde, kao i osobe, koje su doprinele da ova ustanova bude mesto okupljanja svih kulturoloških zbivanja opštine.
Od samog osnivanja Doma kulture, ovo je ustanova od velikog značaja za našu sredinu, jer svi oni događaji koji su se ovde odvijali, a svake godine ih je bilo oko stotinu, doveli su do toga da Novi Bečej ne bude na periferiji svih zbivanja, nego da postane značajno mesto na kulturnoj karti Srbije. Ovde su gostovala takva imena, da je to za ponos svima nama. Stvorili smo svojevrstan imidž sa manifestacijom Obzorja na Tisi, ali i ostalim drugim poznatim dešavanjima i festivalima koje imamo“, zaključio je Davidović.

Edita Zerebelji Tenji je istakla značaj slikara umetnika naše opštine kao i mnogobrojnih izložbi koje su se održavale svih ovih godina u Domu kulture.
Večita želja za stvaranjem ne poznaje vreme, već potrebu da se ostvari, a rezultat toga je izložba u okviru koje smo se trudili da spojimo prošlost i budućnost i da u isti prostor smestimo dela svih slikara i primenjenih umetnika naše opštine koji su stvarali svoja dela od početka 20. veka do danas. Cilj nam je da generacijama koja dolaze pokažemo svu šarolikost duha koji prožima sredinu u kojoj živimo i ujedno, da se i virtuelni svet hrani kreativizmom čoveka.“

Gosti jubileja su mogli uživati u replici slike Paje Jovanovića „Seoba Srba“ koja je poklon Narodnog muzeja Pančevo za ovu svečanu priliku, a u narednih mesec dana svi ljubitelji umetnosti će moći uživati u slikama „starih i novih“ umetnika, koja su izložena u galeriji „Selo“.

Povodom 40 godina ove ustanove domaćini su pripremili i muzičko veče sa mladim i talentovanim umetnikom klasične muzike Slavenom Balaćem.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković