Ljubitelji mafina teško mogu da odole ovim kolačićima i da pojedu samo jedan kada naiđu na pun pleh. U proseku smažu makar tri i to dok su još topli.

 

Ukusni mafini odlično se snalaze u ulozi doručka, a ne pada im teško ni kada igraju užinu ili slatkiš posle obilnog obroka. Zbog toga mnogi obožavaju i rado jedu ove zanimljive kolače.

Ovi mekani zalogaji potiču iz različitih delova sveta - jedu ih u Americi, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, ali gde su "rođeni" uglavnom nije dobro pitati, jer ih svi rado "svojataju".

Iako postoje dve osnovne vrste mufina - engleski i američki, naziv mafini u Francuskoj označava mekani hleb, a u Nemačkoj kolač, pa ovaj slatkiš zaista predstavlja svet u malom pakovanju.

Zašto se pravi razlika između engleskih i američkih kolača iz korpice? Samo zbog kvasca, odnosno, zbog sode bikarbone. Ako se koristi kvasac tokom pripreme testa, onda ručkate engleske mafine, a ako se koristi soda bikarbona, onda su na meniju američki mafini.

Pored podele "na dva kontinenta", mafini se dele prema ukusima, a tih vrsta ima koliko i ljubitelja ovog kolača. Od čokoladnih, mlečnih, voćnih i raznih slanih kombinacija, do nešto egzotičnijih specijaliteta sa morskim plodovima i insektima.

Bez obzira za koju vrstu mafina se odlučite, lako se pripremaju i još lakše jedu. Mafini ne smeju biti suvi, a u "jurnjavi" za što boljim ukusom pomažu im vešti mafin majstori koji ove kolačiće poznaju "u dušu".

...Evo kako ćete...

Prvo nabavite sve sastojke. Za pripremu ovih kolačića verovatno nećete morati da odlazite u posebnu kupovinu, pa mafini spadaju i jeftine kolače lake za pripremu.

Neophodne sastojke obično svi imaju kod kuće, a dodatke koji određuju ukus mafina možete menjati, zato ako nemate banane, upotrebite neko drugo voće koje vam je pri ruci ili čokoladu.

Potrebno vam je:

1 jaje
1 velika zrela banana
pola kašičice vanile u prahu
60 gr smeđeg šećera
50 ml ulja
80 gr integralnog brašna
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičise sode bikarbone
pola kašičice cimeta u prahu (po ukusu)

Kada pripremite sve što vam je neophodno, pokažite svoje kulinarske veštine. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Mikserom penasto umutite šećer i jaja, a zatim polako dodajte izgnječenu bananu i ulje.

U tu masu dodajte integralno brašno, sodu bikarbonu (da, da, pravimo američke mafine), prašak za pecivo i cimet ako volite tu aromu, pa sve dobro umutite.

Stavite korpice za kolače u svaku rupicu pleha za mafine koji možete nabaviti u velikim marketima ili na pijacama od 200 dinara pa do vrtoglavo visokih cena za komad posuđa.

Polako sipajte masu u korpice pazeći da ne pređete polovinu, jer će testo da naraste tokom pečenja. U zavisnosti od veličine korpica iz jedne ture dobićete dvanaest većih mafina ili nešto više manjih kolača.

Pecite ih dvadesetak minuta, a zatim ostavite nekoliko minuta u rerni. Ove mafine verovatno ćete odmah smazati, ali ako možete da im odolite, znajte da možete da ih jedete i tokom naredna dva do tri dana ukoliko ih čuvate u plastičnoj kesi ili posudi koja može da se zatvori.

Prijatno!

(MONDO)


 

NAJČITANIJE

U četvrtak i petak bez struje delovi Bečeja i Bačkog ...

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, predsedni...

Posao za zidara, tesara i armirača. ...

Ciklonizacija AD Novi Sad će u petak 5. aprila vršiti ...

Od ponedeljka do srede naredne nedelje, najavljena nova ...

Majčinstvo je jedno od najlepših i najizazovnijih puto...

NAJNOVIJE

U nedelju, 21. aprila 2024. godine, od 08 do 14 časova...

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

Garatovano nazaboravan, inspirativan i bezbrižan odmor ...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži